Začeta prva beba od uvezenog reproduktivnog materijala

U Srbiju je iz Španije stiglo šest paketa jajnih ćelija, a uskoro se očekuje još 10 paketa i jajnih ćelija i spermatozoida

27.02.2023. 11:33
  • Podeli:
ginekolog-trudnoca-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Potvrđena je prva trudnoća ostvarena zahvaljujući uvezenom reproduktivnom materijalu, koji je krajem januara stigao u Srbiju. Ostalih pet žena za koje su stigle jajne ćelije u fazi su pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO), saznaju Večernje novosti.

U Srbiju je iz Španije stiglo šest paketa jajnih ćelija, a uskoro se očekuje još 10 paketa i jajnih ćelija i spermatozoida.

Podneto je ukupno 30 zahteva Upravi za biomedicinu za uvoz reproduktivnih ćelija, što znači da je za 30 žena poručen materijal.

Do sada su zaključeni ugovori sa četiri strane banke, Ovobank iz Španije, dve iz Danske – European Sperm Bank i Cryosinternational, kao i jedna iz Češke.

Zahtevi za VTO sa darovanim reproduktivnim ćelijama podnose se isključivo putem portala e-uprave.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()