Zahvaljujući mirisu boja i slepi i slabovidi mogu da slikaju

Zelena boja miriše na nanu, braon boja miriše na čokoladu ili cimet, crvena na jagodu, žuta na limun, narandžasta na narandžu i deca tako mogu da razaznaju boje i da ih mešaju

Autor: Lena Sladojević
04.06.2023. 21:42
  • Podeli:

Na proputovanju Jordanom, humanitarac i pisac Miroslav Radaković upoznao se se stvaralaštvom umetnika Suheila Bakaina i njegovih mirisnih boja, kojima slepi i slabovidi mogu da slikaju.

Tada je i nastala knjiga "Miris boja", a ubrzo potom i istoimeni festival humanitarnog karaktera, na kojem se prikupljaju sredstva za socijalno ugrožene porodice Škole za decu oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu.

Slikari, glumci, pisci i brojne druge poznate ličnosti, pomagali su na festivalu "Miris boja" mališanima i tinejdžerima da odgonetnu šta sve mogu da budu kad porastu.

Čitali su im bajke, odgovarali na pitanja, ali i slikali sa slepom i slabovidom decom i stvarali dela, dela koja autori neće nikada videti.

"To je slikanje kao i svako drugo slikanje, samo što slikamo prstima i boje imaju mirise. Na taj način oni koji ne vide, mogu da percipiraju te boje na svoj način i da na osnovu toga percipiraju sliku", objašnjava za UNU Konstantin Nečeski, učenik Škole za decu oštećenog vida "Veljko Ramadanović".

Zelena boja miriše na nanu, braon boja miriše na čokoladu ili cimet, crvena na jagodu, žuta na limun, narandžasta na narandžu i deca tako mogu da razaznaju boje i da ih mešaju.

"Ova deca su kao i svaka druga deca. Potrebna im je naša ljubav i naša pažnja i, jednostavno, kada se okupi jedna velika grupa dobrih ljudi, ta energija počne da se širi. Na taj način uspevamo da učinimo male, ali konstantne, korake ka tome da svi žive jedan lep i normalan život uprkos hendikepima koje imaju", objašnjava Marijana Jordanov iz organizacionog tima festivala "Miris boja".

Kao i prvi donatorski događaj prošle godine, kada je prikupljeno milion dinara, i na ovom će sva sredstva od prodaje knjiga i radova biti usmerena za slepu i slabovidu decu iz socijalno ugroženih porodica.

"Postoji milion i jedan način kako može da se pomogne toj deci: od toga da im se naprave sve potrebne slikarske potrepštine, pomoću kojih i oni stvaraju sva ta mala umetnička dela, do velikih lupa koje im pomažu da čitaju, jer neki od njih imaju oštećen vid i uspevaju nešto da vide. Nekima trebaju one velike profesionalne lupe, da ni mogli da čitaju tekst", kaže Jordanov.

Učenik škole "Veljko Ramadanović", koji je i muzičar, kaže da biti slabovid, odnosno slep ne znači nužno imati neispunjen život.

"Ne postoji prepreka, apsolutno ne postoji, osim u fizičkom smislu. Skoro sve je moguće, ne baš sve, ali skoro i ukoliko neko nešto može možete i vi. Apsolutno ne postoji razlog da mislite drugačije jer to je dokazano već nebrojno puta", ističe Nečeski.

A to su najbolje dokazali slepi koji su menjali svet na bolje: Klod Mone, Luj Braj, Helen Keler, Stivi Vonder, Rej Čarls. Uz podršku i pomoć okoline, možda će i neko od ove dece dosegnuti te visine!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()