Zaposleni u socijalnoj zaštiti dve godine ostavljeni bez kovid dodatka

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobijaju kovid dodatak u visini 10 odsto osnovne plate, ali ne i zaposleni u socijalnoj zaštiti

09.02.2022. 16:07
  • Podeli:
staracki dom_Pixabay-1664376395825.webp Foto: Pixabay

Zaposleni u sistemu socijalne zaštite Republike Srbije koji se zaraze na poslu traže da se izjednače sa kolegama iz zdravstva kada je isplata kovid dodatka u pitanju, koji lekari i drugi zdravstveni radnici dobijaju od aprila 2020. godine.

Udruženi sindikati Srbije Sloga, sindikat zdravstva i socijalne zaštite su od ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević hitno zatražili da se od januara do okončanja epidemije zaposlenima isplaćuje kovid dodatak.

"Od kada je počela borba sa koronavirusom, zaposleni u zdravstvu koji rade u kovid sistemu primaju dodatak za taj rad. Činjenica je da žrtvu koju su podnele kolege u zdravstvu i koju još podnose, ne može da nadoknadi nikakav novac, ali je to poruka da društvo na neki način brine o njima", naveo je predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga Predrag Ðurić.

Njegov kolega, Zoran Savić, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kaže za UNU da u sistemu socijalne zaštite radi oko 10.000 ljudi, socijalnih radnika, psihologa, pedagoga, pravnika u centrima za socijalni rad, supervizora, vaspitača, negovatelja, higijeničara, čuvara, servisera, administrativno-tehničko osoblje itd.

"Mi molimo, od kada je krenuo kovid, da ne budemo izostavljeni prilikom isplate dodatka, ali i jednokratne pomoći i nagrada. Za zdravstvene radnike u crvenim kovid zonama, to uvećanje zarade ide i do 30 odsto, u zavisnosti od broja radnih sati", podsetio je Savić.

Gordana Jovičić, kordinator iz Doma za stare "Stari prijatelj" na Vidikovcu, za UNU kaže da od izbijanja pandemije rade u izrazito otežanim uslovima.

"Teško je, imamo veliki broj korisnika, iako ne radimo punim kapacitetom. Trenutno imamo 85 korisnika o kojima vodimo kompletnu brigu, ali je naša olakšavajuća okolnost to što imamo veliko dvorište pa mogu da se kreću i viđaju sa porodicama bez obzira što su na snazi restriktivne mere. Ni nama nije lako jer smo već dve godine u skafanderima, pod maskama i zaštitnim rukavicama", navodi ona.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja UNE, kao ni iz gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Inače, Vlada Srbije je tokom vanredne situacije donela Uredbu o dodatku na osnovu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i određenih zaposlenih koji obavljaju poslove u oblasti zdravlja, zaštite zdravlja stanovništava Repulike Srbije, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Prema ovoj Uredbi, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, zaposleni u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposleni na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite i lekari u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu platu u visini 10 odsto osnovne plate.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()