Zastava oružje na ivici opstanka, radnici u štrajku: Traži se rešenje za nekadašnjeg giganta

Posle 170 godina postojanja, fabrika Zastava oružje došla je na ivicu opstanka, a sudbina 2.400 radnika dovedena je u pitanje.

Autor: Zvonko Ninkov
24.01.2023. 19:55
  • Podeli:

Ni posle četiri štrajka upozorenja u fabrici Zastava oružje nije imenovan novi generalni direktor, a dug kompanije je stigao je do 20,5 milijardi dinara.

Sindikalci tvrde da se ta firma "planski" urušava i da joj preti bankrot. Pošto Vlada i ministarstvo odbrane, kako kažu, ne reaguju na apel kragujevačkih radnika, njihovi predstavnici došli su u Skupštinu da pomoć traže od narodnih poslanika.

Posle 170 godina postojanja, fabrika Zastava oružje došla je na ivicu opstanka, a sudbina 2.400 radnika dovedena je u pitanje.

Iako smo razgovarali sa njima, izjave nismo dobili jer gostima nije dopušteno obraćanje u skupštinskom holu.

Ipak, o nadzornom odboru, koji i pored dva konkursa, odbija da postavi novog generalnog direktora, kao i poslovima koji propadaju, obavestili su opozicione poslaničke grupe.

„Sve su to neke stvari koje nam daju situaciju stanja u ovoj fabrici koja je svesno urušava i koji se radi ne bi li se ostvario neki interes za koji mi ne znamo. Ja pretpostavljam da je u pitanju privatizacija ili neka vrsta ostvarivanja profita ljudi koji ne bi trebalo ni da imaju profit u ovom slučaju“, rekao je Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“.

Pošto niko od vladajućih stranka nije razgovarao sa sindikalcima Zastave oružja, uzdaju se u obećanja opozicionara da će kroz poslanička pitanja pokušati da nametnu tu temu u Skupštinskoj sali.

„Ono što ćemo inicirati, to su pre svega pitanja i zahtev da se izvrši smena predsednika Nadzornog odbora i članova jer ćute na planove, za koje se vide da su planovi sa gubicima. Ko još usvaja plan kako će se poslovati ako unapred ima gubitaka“, smatra Radmila Vasić iz „Dveri“.

Radikalizacija štrajka se, za sada, ne pominje, pošto su pre nekoliko dana isplaćene plate. Međutim, bojazan kod radnika postoji da ta isplata nije od prihoda fabrike i da bi samo mogla da prikrije pravo stanje stvari.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()