Zašto se neke žene vraćaju nasilniku: Razlog je poražavajući, ali Beograd ima rešenje

Poražavajuća statistika kaže da se dve od tri žrtve vrate nasilniku, nemajući način da sebi obezbede finansijsku podršku koja bi im pomogla da, konkretno uz siguran posao, započnu novi život.

12.12.2022. 09:32
  • Podeli:
nasilje u porodici pixabay-6396e6e0bcbbb.webp Foto: Pixabay

Kada dođe do nasilja u porodici, žrtve obično poslednje pribegavaju prijavi nasilnika, pokušavajući na sve načine da izmene situaciju, u strahu za svoj život. Najčešći razlog zašto ostaju sa nasilnikom ili mu se vraćaju je - finansijska zavisnost.

Počinje šamarom, završava pretnjom smrću

Grad Beograd je odlučio da stane na put ovoj poražavajućoj statistici tako što će od janura provoditi program zapošljavanja žrtava porodičnog nasilja s namerom da se proširi na celu zemlju, prenosi RTS.

"Prvo fizičko nasilje je bio običan šamar. Vremenom kreću svađe, vređanje, omalovažavanje i sve teže i teže fizičko nasilje", kaže jedna od žena žrtava porodičnog nasilja. 

Na pitanje zašto se vraćala nasilniku kaže: "Nadate se da će se stvari promeniti, da ćete uspeti da promenite tu osobu, da je urazumite, da nešto učinite".

Pretnja smrću ukoliko ga ostavi bila je prekretnica zbog koje je odlučila da potraži pomoć.

RTS prenosi samo jednu od stotinu priča žena iz Sigurne kuće. Sve su se tu našle bez podrške, novca i posla, sa istorijom nasilja u porodici.

"Imate žene koje rade, a koje isto trpe ekonomsko nasilje od strane supruga, jer im uzima sav novac. Imate žene koje bi da rade, a ne mogu da se zaposle, jer im taj partner nasilnik ne dozvoljava da one rade. Imate i treću stranu priče, žene sa bebama koje i kada bi htele ne bi mogle da rade i ona je zavisna od njega", kaže Milena Dolamić, Savetovalište protiv nasilja u porodici – Sigurna kuća Beograd.

Siguran posao je put ka novom životu

Zato su ove zime u sigurnim kućama širom Srbije dostupni i kursevi modernog heklanja, izrade nakita, dekupaža... Na putu do posla dobro dođu nove veštine i obuke.

"Veoma je važna stvar da imaju neki dodatni izvor prihoda, a sutradan možda će neke od tih žena imati i glavni izvor prihoda. Eto to je neka naša misija i cilj sa kursevima koje smo im poklonile", naglašava Milena Jovanović Deljanin, onlajn umetnička škola.

Posao najčešće dobijaju u krojačkim i frizerskim salonima, supermarketima, restoranima. U posebnoj bazi Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirane su žrtve nasilja, oko 300 njih trenutno čeka na posao. Od januara  bi trebalo da brže dođu do zaposlenja.

"Osobe iz ove kategorije imaju prioritet u merama aktivne politike zapošljavanja i nastojaće se kroz međuinstitucionalnu međusektorsku saradnju da se unapredi i poboljša njihov položaj u oblasti zapošljavanja, ali i u svim drugim vidovima životnih potreba", ističe Desanka Mihailović Kovač iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poražavajuća statistika kaže da se dve od tri žrtve vrate nasilniku, nemajući način da sebi obezbede finansijsku podršku koja bi im pomogla da, konkretno uz siguran posao, započnu novi život.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()