Zašto u kafani uvek ostavljamo bakšiš, a na pijaci kusur uzimamo u dinar?

Prodavci na pijaci kažu da mlađi obično sami od sebe ostavljaju bakšiš, dok starija gospoda u penziji čekaju i kusur od dinar-dva...

Autor: Milijana Mićunović
23.01.2023. 20:44
  • Podeli:

Da li ste znali da je u Kini nepristojno ostaviti bakšiš? I u Japanu će vašu napojnicu odbiti, dok će na Zapadu očekivati da ostavite između 15 i 20 odsto od iznosa računa.

Bakšiš, napojnica, je novac koji se dodaje na utvrđenu cenu kao nagrada za dobru uslugu.

U Srbiji su posetioci kafana veoma galantni, ali zašto onda na pijaci ili prodavnici nisu tako široke ruke, već se kusur čeka do tačno u dinar.

"Ponekad na pijaci ostave bakšiš, a ponekad i ja smanjim mušterijama cenu kad nije okrugla. Ne gleda se na pijaci u dinar. Cena može biti i stvar dogovora, ništa ne mora biti fiksno", objašnjava za UNU prodavac na Bajlonijevoj pijaci.

Na pijaci nam kažu da mlađi naraštaji obično sami od sebe ostavljaju bakšiš, ali starija gospoda u penziji čekaju i kusur od dinar-dva.

A zašto je to tako?

"To nam je ostalo još iz davnih vremena. Na pijacama je to bilo interesantno – sav si ponosan jer si uštedeo 20-50 dinara. Mislim da je i samim ljudima na pijacama to ranije bila zanimljiva igra, kao neka motivacija", objašnjava za UNU sociološkinja i marketing stručnjakinja Jelena Radović.

"Mušterija, ako se ne cenka, ja insistiram da se cenkam, ili da smanjim cenu. Nekad, iskreno, i povećam. Kada je nekad mušterija lepo obučena, nosi malu, lepu kucu, ja podignem cenu", otkriva nam jedan pijačni prodavac svoju taktiku.

Zaključak je da na pijaci bakšiš kao i da ne postoji. Ali, snađu se oni to da nadoknade. Ipak, u kafanama je sasvim drugačija situacija.

"Svi konobari koji rade taj posao žive od bakšiša, a ne od plate", objašnjava konobar u restoranu "Tri šešira" Nenad Bulatović.

Na pijaci, u najboljem slučaju dnevni bakšiš bude od 100 do 200 dinara. A u kafani?

"Pa šta ja znam, polovina prosečne plate!", ističe Bulatović za UNU.

Kultura ostavljanja bakšiša zavisi od države do države. U Americi se ostavlja 15 do 20 odsto iznosa računa, dok su Japan i Kina su nadaleko poznati po svom poslovanju bez bakšiša. Tako će, primera radi, u Japanu vašu napojnicu pristojno odbiti, dok se u Kini ostavljanje bakšiša čak smatra nepristojnim.

"Srbi generalno jako vole da se zabavljaju, to je u našem duhu. Volimo dobro da pojedemo, da se zabavljamo, uživamo u životu. Kada ti je srce ispunjeno to dobrom zabavom, još i kada je dobra hrana, jednostavno te ponese da ostaviš tu napojnicu i da častiš nekog što je bio deo tog tvog ugođaja," ističe Radović i dodaje:

"Imamo i taj momenat gde neko hoće da se pokaže u društvu kao galantan, kao široke ruke. Onda dolazi i do nekog takmičenja u ostavljanju tog bakšiša!"

Ostaje nejasno zašto tu potrebu nemamo kada kupujemo jabuke od seljaka i kada, neretko, menjamo tezgu samo zbog pet dinara. Međutim, možda se i to jednoga dana promeni... ko zna...

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()