Zatvorite se u kuću i ne udišite vazduh, a država neće uraditi ništa: Građani se od zagađenja sami štite

PM čestice izazivaju teške plućne bolesti, a prema Izveštaju o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji koji je iznela Nacionalna ekološka asocijacija, takvih čestica je sve više.

Autor: Milijana Mićunović
20.12.2022. 19:49
  • Podeli:

Da je vazduh zagađen ove godine smo slušali gotovo svakodnevno. Takođe, i da je veoma opasan.

Ali smo isto tako čuli i da ništa ne radimo da bi se to promenilo.

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha do 2030. godine i osniva radnu grupu koja će se baviti ovim problemom.

Da li je to dovoljno? Ako pitate Nacionalnu ekološku asocijaciju, nije.

„Aktivna deca i odrasli, ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme, treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba maksimalno da ograniče boravak na otvorenom, a sve aktivnosti potrebno je preusmeriti na zatvoren prostor. Potrebno je maksimalno smanjiti ili potpuno izbegavati naporne aktivnosti na  otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.“

Ovo upozorenje u poslednjih godinu dana čuli smo bezbroj puta i ono znači samo jedno – kvalitet vazduha je veoma nezdrav.

"2022. je godina koja je gora nego 2021. godina. Povećane su i dalje koncentracije PM čestica na svim mestima, praktično“, kaže nam Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije.

PM čestice nastaju sagorevanjem fosilnih goriva, kao što su auspusi automobila, grejanje na drva, ugalj i drugo.

One izazivaju teške plućne bolesti, a prema Izveštaju o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji koji je iznela Nacionalna ekološka asocijacija, takvih čestica je sve više.

"Od nacionalnog nivoa ne postoji ozbiljna politička volja da se reši problem. Negiran, minimiziran, da. Sad kada se pojavio taj famozni Program zaštite vazduha, izašlo je na videlo sve ono što govorimo godinama - da je problem veliki, da se to ne rešava. Tu postoje brojke o prevremenim smrtima, sve ono što niko iz institucija nije hteo da kaže. Pa prema tome, izvolite. Morate uraditi, jer samo institucije mogu to da reše," smatra Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Pa ipak, institucije gledaju i u građane. Neke od preporuka su - korišćenje javnog prevoza, grejanje na obnovljive izvore...

Dok Nacionalna ekološka asocijacija apeluje na državu da što pre počne da rešava problem koji postoji godinama - da izdvoji dovoljno novca i pronađe dovoljno stručnih resursa.

"Ovakvim tempom, ni za sto godina neće biti rešenja. Ali promenom pristupa institucija, zahvaljujući pre svega struci i građanima koji su zabrinuti i opravdano traže da neko radi svoj posao, mislim da će početi da se rešava“, kaže Jovanović.

A do tada...

"Ostanite u kući i zatvorite sve prozore i otvore koji omogućavaju zagađenom vazduhu da prodre, uključite prečišćivač vazduha koji je opremljen sa HEPA filterom, ukoliko je potrebno da izađete napolje, neka bude kratko, ali nosite zaštitnu masku." 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()