Zbog gradnje metroa biće raseljavanja Beograđana: Kako će se procenjivati njihove nekretnine?

Zbog gradnje beogradskog metroa, prema najavama, biće raseljeno oko 80 porodica

25.02.2023. 09:03
  • Podeli:
metro jkp beogradski metro i voz-63f9c01817b7e.webp Foto: JKP Beogradski metro i voz

Zbog gradnje metroa, prema najavama gradskih vlasti, raseliće se oko 80 kuća, a između ostalog biće srušen i poznati Staklenac na Trgu Republike.

Procenjivanje nekretnina na trasi metroa

I dok neki Beograđani strepe od gradnje metroa, drugi se nadaju da će im država isplatiti adekvatnu sumu za njihove objekte. Procenitelji tvrde da se tačno zna koliko košta svaki ar i objekat.

Najveće raseljavanje biće u Ulici Milorada Jovanovića na Čukarici odakle će se raseliti 20 porodica jer će tu prvo i početi radovi na toj prvoj liniji metroa, piše RTS i dodaje da je tu reč o divljoj gradnji.

Očekivano vreme gradnje prve stanice je, prema rečima direktora JKP "Beogradski metro i voz" Andreje Mladenovića, oko dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti, a stanica mora da bude izgrađena pre prokopa tunela.

"Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu", navodi Mladenović.

Legalni i nelegalni objekti

Gradski zavod za veštačenje će vršiti procenu ko će i koliko dobiti novca u odnosu na lokaciju nekretnine, a pre svega i na osnovu toga da li je objekat legalan.

Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i sl.

Prema rečima procenitelja Milića Đokovića, očekuje se da vlasnici po aru dobiju od 10.000 do 20.000 evra. 

Što se tiče nelegalno građenih objekata, vlasnici će dobiti nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine, pretpostavlja Đoković dok nadležni iz grada poručuju da niko neće biti oštećen.

I oni koji na toj trasi žive u stanovima sa stanarskim pravom dobiće prilikom seljenja druge stanove na korišćenje odnosno neće biti u njihovom vlasništvu, ali će imati pravo da ih trajno koriste.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()