Život ispod granice siromaštva: Kako preživljavaju deca koja moraju da rade na ulici

Siromaštvo ostavlja ozbiljne posledice na razvoj dece

Autor: Lena Sladojević
19.06.2023. 21:11
  • Podeli:

Ukrajinska kriza, inflacija i poskupljenje osnovnih namirnica gurnulo je još 28.000 dece u Srbiji ispod granice apsolutnog siromaštva. Najugroženija su deca do 14 godina iz višečlane porodice sa sela iz južne ili istočne Srbije, čiji roditelji imaju nizak nivo obrazovanja ili su nezaposleni.

Svaka njihova priča je slična - nemaju redovne obroke, nemaju topao dom, nemaju šta da obuku. Maštaju o stvarima koje se kod drugih podrazumevaju, kao što su igračke, slatkiši ili kupatilo u kući. Jedu kada stignu i šta stignu.

Siromaštvo ostavlja ozbiljne posledice na razvoj dece. Prema istraživanju koje je sproveo UNICEF u Srbiji, stopa siromaštva među decom je porasla na skoro 14 odsto.

"Što bi značilo da je nekih 28.000 dece dodatno još u siromaštvu. Kada govorimo o siromaštvu o kojem sada pričam, ono se odnosi na minimalnu potrošnju po članu domaćinstva i koja iznosi recimo nekih 15.000 dinara", kaže Ana Prodanović, rukovodilac Programa za praćenje prava deteta u UNICEF-u.

Apsolutno siromaštvo znači da porodica ima ukupne prihode ne veće od 15.000 dinara. Prevedeno, to znači da dnevno cela porodica na raspolaganju ima samo 500 dinara. A to je vekna hleba, litar mleka i pola kilograma najjeftinije salame.

"Ono što je vrlo jasno, to je da ukrajinska kriza značajnije uticala na budžete porodice sa decom i da se ljudi mnogo više plaše kakvi će biti dugoročni efekti tih promena, ono što je njihovo iskustvo tokom prošle godine", dodaje Prodanovićeva.

Tinejdžeri koji su na ulici neretko moraju da donesu roditeljima novac kako bi dobili obrok.  

"Moram svaki dan po 1.000 dinara da donesem mami, pogotovo kada je lepo vreme, ali keva me ipak voli", kaže nam dečak koji pere stakla automobila na ulici.

Uprkos svemu, naš sagovornik ipak veruje u bolju mogućnost.

"Čak i ovaj što se derao sada i on ima neki talenat ali on nije svestan toga i tako možeš da se iščupaš, ako veruješ u to da ćeš do kraja barem ulepšati neku generaciju, ako možeš, svoju porodicu ili sebe", dodaje.

Analiza istraživanja koje je sproveo UNICEF u Srbiji jasno je ukazala na to da "Bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji", a u toj surovoj tvrdnji očigledno najviše ispaštaju deca i tinejdžeri.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()