Evropski parlament preporučio zamrzavanje fondova Mađarskoj

U saopštenju se navodi da Mađarska "vrši pritisak" na tela EU blokiranjem odluka kao što su pomoć Ukrajini i uvođenje globalnog poreza na dobit preduzeća, i poziva EK i Evropski savet da ne popuštaju pred pritiskom.

24.11.2022. 19:06
  • Podeli:
mađarska eu profimedia-1669313144739.webp Foto: Profimedia

Evropski parlament predložio je da se zamrznu fondovi Evropske unije namenjeni Mađarskoj, jer Budimpešta nije uspela da sprovede reforme neophodne kako bi obezbedila zaštitu tih fondova od korupcije.

Rezoluciji, čije usvajanje je podržalo 416 poslanika, poziva Evropsku komisiju (EK) i Evropski savet da „supenduju fondove namenjene Mađarskoj kako bi vladavina prava bila uspostavljena, prenosi MTI.

Mere bi mogle da budu ukinute "tek nakon što mađarske popravne mere pokažu održiv efekat", navodi se u saopštenju na sajtu EP.

Mađarska vrši pritisak na tele EU blokiranjem pomoći Ukrajini

Parlament ističe da krajnjim korisnicima EU fondova ne bi trebalo biti uskraćena podrška zbog nesaradnje njihove vlade i poziva Komisiju da pronađe načine za raspodelu fondova EU preko lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Poslanici Evropskog parlamenta su rekli „da žale što, zbog vladinih akcija, sredstva za suzbijanja posledica pandemije koronavirusa još nisu stigla do mađarskog naroda, ali da postoji veliki rizik da sredstva budu zloupotrebljena“.

„Komisija ne bi trebalo da odobri plan oporavka sve dok Mađrska u potpunosti ne ispoštuje sve preporuke u oblasti vladavine prava i sve relevantne presude koje su evropski sudovi doneli“, dodao je.

U saopštenju se navodi da Mađarska "vrši pritisak" na tela EU blokiranjem odluka kao što su pomoć Ukrajini i uvođenje globalnog poreza na dobit preduzeća, i poziva EK i Evropski savet da ne popuštaju pred pritiskom.

Takođe, rezolucija poziva EK da preduzme mere u vezi sa drugim kršenjima vladavine prava, posebno onim u vezi sa nezavisnošću pravosuđa, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()