Lajčak: Vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU

On je istakao da različite okolnosti i etape sa kojima se na putu ka EU susreću zemlje Zapadnog Balkana, zahtevaju jedinstven i prilagođen pristup

08.10.2023. 21:36
  • Podeli:
miroslav-lajcak-fotomilos-tesicata-images.jpg Foto: Miloš Tešić/ATA Images/Pixsells

"Vreme je da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU", izjavio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, i naglasio da su izazovi sa kojima se svaka od zemalja Zapadnog Balkana na tom putu suočava jedinstveni i da se ne može koristiti jedan pristup koji svima odgovara.

"Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u Uniju, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regionu. Ovo se mora brzo promeniti jer je sada vreme za integraciju u EU'', napisao je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku, nakon što je gostovao na samitu ''To be Secure'' u Budvi.

On je istakao da različite okolnosti i etape sa kojima se na putu ka EU susreću zemlje Zapadnog Balkana, zahtevaju jedinstven i prilagođen pristup za Evropsku uniju.

On je saopštio da je ove sedmice posetio i Strazbur, gde je zasedao Evropski parlament, nakon čega se u Budvi sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, sa kojim je razgovarao o potrebi formiranja stabilne, proevropske koalicije, koja bi obezbedila da Crna Gora iskoristi trenutni zamah za proširenje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()