Orban: Narodi Zapadnog Balkana zaslužuju mnogo više od onog što sada dobijaju od Brisela

„Moram da kažem da bi ove države odavno trebalo da su članice EU“, rekao je Orban

27.09.2024. 16:03
  • Podeli:
viktor orban AP PhotoLuca Bruno tanjug-66f6bad11ea06.webp Foto: AP PhotoLuca Bruno tanjug

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Ohridu da ne vidi nikakve razloge za odvajanje pregovačkog procesa Severne Makedonije od Albanije i ponudio da posreduje u prevazilaženju konflikta Skoplja i Sofije, koji je blokirao pregovre Severne Makedonije sa Evropskom unijom (EU).

„Kao predsedavajući Evropske unije smatramo da je mnogo važno da se održi na dnevnom redu učlanjenje zapadnobalkanskog regiona u EU. Saglasno tome bi želeli da se ubrza proces učlanjenja Severne Makedonije u EU“, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim.

Premijer Mađarske je istakao da „narodi Zapadnog Balkana zaslužuju mnogo više od onog što sada dobijaju od Brisela“.

„Moram da kažem da bi ove države odavno trebalo da su članice EU“, rekao je Orban u Ohridu, gde se sa delegacijom njegove vlade, od juče popodne nalazi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji.

Podsetio je da je Severna Makedonija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2005, zajedno sa Hrvatskom, sa kojom je istovrmeno 2008. dobila i pozitvno mišljenje, ali da su „sada Hrvati već u EU, a da sa Makedonijom još nisu započeti pregovori za učlanjenje“.

„Ovo je ogromna greška Evropske unije, koju bih ja okarakterisao istorijskom greškom. I sada, ova greška može još da se se stavi u vatru, jer će Severna Makedonija biti svrstana iza Albanije za učlanjenje, za šta ne vidim nikave razloge. To će biti veliki izazov za ovu vladu da se bori sa ovim nečasnim stavom, prema mišljenju Mađarske“, rekao je Orban.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()