Šolc priznao da Nemačkoj i EU treba imigracija

"To sada vidimo na svim mestima gde nedostaju kvalifikovani radnici: na primer, na aerodromima, u bolnicama i u radionicama", izjavio je nemački kancelar

05.10.2022. 16:05
  • Podeli:
olaf-solc-scholz-fotomichaelkappelerdpapixsell.jpg Foto: Michael Kappeler / dpa / Pixsell

Nemački kancelar Olaf Šolc, u intervjuu za El Pais, potvrdio je da Nemačka ima problem sa radnom snagom i prokomentarisao je kakvu zajedničku migracionu politiku bi želeo da vidi u Evropi.

"Evropa je željena destinacija za milione ljudi širom sveta. Možemo da budemo ponosni na ovo, jer to pokazuje da mnogo toga radimo kako treba i da su evropske vrednosti privlačne. Jedno je jasno: potrebna nam je imigracija. To sada vidimo na svim mestima gde nedostaju kvalifikovani radnici: na primer, na aerodromima, u bolnicama i u radionicama", izjavio je nemački kancelar.

Da bi sve ovo funkcionisalo, potrebni su obavezujući sporazumi sa zemljama porekla i tranzita i da se radnicima ponudi više legalnih načina da stignu do Evrope, smatra Šolc.

On je dodao da migraciona politika koja funkcioniše, mora da uključi efikasnu zaštitu spoljnih granica koja je u skladu sa standardima vladavine prava.

"Evropi je potreban sistem azila otporan na krize. Naša je dužnost da ponudimo siguran dom ljudima kojima je potrebna zaštita", istakao je on i najavio reformu zajedničkog evropskog sistema azila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()