Spas pčela na Zemlji znači spas za celo čovečanstvo, zato EU radi na povećaju njihovog broja

Jednoj od 10 vrsta pčela preti izumiranje, zato plan EU predviđa tzv. 'linije zujanja', odnosno mesta gde bi pčele mogle da se kreću i pronađu hranu i sklonište

Autor: Srđan Ristić
25.01.2023. 21:12
  • Podeli:

Koliko god da vam to zvučalo neverovatno – kada bi pčele na Zemlji izumrle, samo sedam godina kasnije bi nestalo celo čovečanstvo.

Koliki je njihov značaj ljudi uglavnom nisu ni svesni. Srećom, jesu u Evropskoj uniji, gde će u narednom periodu pokušati da povećaju njihov broj.

Neke od najnovijih mera su takozvane "linije zujanja" za pčele i druge oprašivače, odnosno mesta gde bi pčele mogle da se kreću širom Evrope i pronađu hranu i sklonište. Trenutno, jednoj od 10 vrsta pčela preti izumiranje. EU je zato predstavila sedmogodišnji plan za rešavanje tog problema.

"Oprašivači su važni za preokretanje efekata klimatskih promena. Bez njih bi naša ishrana i farmeri bili siromašniji. Ipak, njihov broj opada, a neke vrste su kritično ugrožene. Za četiri od pet cvetnih biljaka potrebni su oprašivači, a sada imamo brojne vrste koje su na ivici izumiranja. Njima je potrebna jača zaštita", ističe evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

Promena korišćenja zemljišta, intenzivna poljoprivreda tretirana pesticidima, bakterije, zagađenje i klimatske promene samo su neke od pretnji sa kojima se suočavaju pčele. Zato će članice EU morati da identifikuju mere za preokretanje opadanja oprašivača do 2030. godine, što će biti deo zakona o obnovi prirode.

Francuska je, na primer, zabranila uzgajivačima šećerne repe da koriste pesticid upravo zbog rizika po pčele. Jedno od rešenja je da se što više smanji korišćenje hemije, pogotovo u toku proleća kada su pčele najaktivnije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()