Ursula fon der Lajen: Komisija predložila otvaranje pregovora sa četiri države, među njima i BiH

Prema njenim rečima proširenje je investicija i u bezbednost i stabilizuje nas.

08.11.2023. 13:28
  • Podeli:
Tan2023-11-0215341995_9 ursula fon der lajen AP PhotoAlastair Grant-654b7550ad7d1.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je usvojen izveštaj o proširenju i Kosmisija je predložila otvaranje pregovora o proširenju sa Ukrajinom i Moldavijom i BIH kada se ostvare uslovi, kao i sa Gruzijom.

Ukrajina je i dalje suočena sa tragedijom i ratom, ali sprovodi reforme.

"Komisija na temelju toga preporučuje otvaranje pregovora o pristupanja i da se uz savete otvore okviri", rekla je ona.

Kada se radi o Moldaviji ona je predmet stalnih destabilizacija i suočena sa sajber ratom.

Kada se radi o BiH ona je kazala da je EK prepoznala brojne pozitivne korake, poput napretka u borbi protiv kriminala, ali i konstatovala da je Republika Srpska usvojila određene neustavne zakone zbog kojih se odlaže predlog za kandidaturu do marta 2024. godine.

Ona je istakla da su dosadašnja proširenja donela velike prednosti.

"Svi smo mi pobednici za nove građane, benefiti su veliki, sve to povećava prosperitet i stabilnost", rekla je ona.

Prema njenim rečima proširenje je investicija i u bezbednost i stabilizuje nas.

"U ovim vremenima proširenje nam daje jači glas u svetu. To je jedinstvena prilika i za nas i zemlje kandidate", zaključila je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()