CRTA: Podneli smo policiji osam krivičnih prijava zbog izborne korupcije

Preliminarni izveštaj Crte o izbornom danu biće gotov sutra

02.06.2024. 21:32
  • Podeli:
Tan2024-06-0208290609_3 glasanje, izbori foto vladimir sporčić-665c8c1fd921a.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je večeras da je ta organizacija podnela policiji osam krivičnih prijava zbog izborne korupcije i to zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, u Rakovici i Obrenovcu. 

"To je veći broj prijava nego u decembru prošle godine kada je Crta podnela ukupno sedam prijava za tu vrstu izborne korupcije na teritoriji cele Srbije, od čega su se dve odnosile na Beograd", rekao je Nedeljkov na konferenciji za medije.

On je rekao da će preliminarni izveštaj Crte o izbornom danu biti gotov sutra, ali da su tokom izbornog dana imali negativni trend porasta nepravilnosti unutar i izvan biračkih mesta.

"Najveći broj njih odnosio se na fotografisanje glasačkih listića i druge aktivnosti koje su se ticale ugrožavanja tajnosti glasanja, zatim paralelno vođenje evidencije o građanima koji su glasali. To se može dovesti u vezu sa strankama koje se želeli da vide koji su građani glasali, ali i dovesti u vezu sa pritiscima na glasače", rekao je Nedeljkov.

Sem toga, kako je rekao, na pojedinim biračkim mestima primećen je nedostatak spreja za glasanje, kao i glasanje bez važeće lične karte.

Takođe, Nedeljkov je rekao da su nepravilnosti bile veće u obodnim delovima Beograda, najviše u Lazarevcu.

"U narednim satima ćemo raditi na klasifikaciji tih nepravilnosti i donećemo ocenu da li su ove nepravilnosti uticale na rezultate glasanja. CRTI je prioritet da proceni u kojoj meri će rezultati izbora reflektovati slobodnu volju birača, a u kojoj su delo pritisaka na birače", rekao je Nedeljkov.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()