Hrvatska traži zagrantovana mesta za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu

Nakon poraza Žigmanova

18.12.2023. 16:07
  • Podeli:
srbija, hrvatska, zastave srbije i hrvatske, zastava, srpsko-hrvatski odnosi, hrvatsko-srpski - profimedia-655cbc4a41a36.webp Foto: Profimedia

Nakon što DSHV Tomislava Žigmanova, odlazećeg ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije, prema još uvek nepotpunim izbornim rezultatima izbora u Srbiji, nije ušla u parlament, šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da Hrvatska želi zagarantovano mesto pripadnicima hrvatske manjine u srpskom parlamentu.

"Mi nismo zadovoljni s položajem hrvatskog naroda u Srbiji", rekao je Grlić Radman komentirajući izborni rezultat predstavnika Hrvata, koji su na izbore izašli u koaliciji s "partnerima iz bošnjačkih stranaka", prenela je Hina. 

Grlić Radman smatra da je reč o strukturalnoj nejednakosti.

"Ako je Hrvatska zagarantovala tri mesta u Hrvatskom saboru srpskoj manjini mi isto tako očekujemo jednaka prava za hrvatsku manjinu" u Srbiji, rekao je Grlić Radman. 

Tomislav Žigmanov je postao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posle izbora održanih 3. aprila 2022. godine, a nakon što je koalicija Vojvođani, sa kojom je izašao na izbore osvojila pet mesta u Narodnoj skupštini Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()