Izbori u Srbiji rešeni, ali šta će biti u Beogradu: Analitičari objasnili kako stoje stvari

Vladajuća stranka će sama moći da formira vladu - na lokalu je situacija još nejasna

Autor: Dušan Ivković
19.12.2023. 21:43
  • Podeli:

Šta kažu analitičari, koliko su ovakvi izborni rezultati očekivani ili ne, od koga sve zavisi i da li možemo da očekujemo nove izbore u Beogradu?

Dva dana je prošlo od teme broj jedan u našoj zemlji - izbora. Apsolutni pobednik na parlamentarnim izborima je vladajuća SNS, a istaknuti politikolog Zoran Stojiljković objašnjava kako su stigli do tako visoke podrške glasača.

"Prosto je strateški cilj stavljen tako da je bezuslovan, dakle ili će moja kooalicija za koju ja trčim kao običan član stranke i nosim kampanju dobiti nadpolovičnu većinu, ili neću biti predsednik što izaziva političku krizu i ta se strategija na kraju pokazala uspešnom", kaže Stojiljković.

Takva strategija dovela je do toga da će vladajuća stranka sama moći da formira Vladu, iako ima i tradicionalne saveznike poput vojvođanskih Mađara ali i najverovatnije socijalista. Međutim, gde je u celoj priči opozicija i šta je zaškripalo?

"Tu je bilo i očekivano da stranke desnice, s obzirom da nisu izašle ujedinjeno neće, pojedinačno posmatrano, nikakav poseban rezultat ostvariti. Kada se saberu svi njihovi glasovi, to je negde između 15 i 20 odsto, odnosno rezultat koji suverenistička desnica ima u svim evropskim državama", kaže sociolog Vladimir Vuletić.

A da je trebalo da bude udruživanje i u levom delu opozicije saglasan je i profesor Stojiljković.

"U koaliciji Srbija protiv nasilja moglo se naći još neko mesto za one kojima je rejting bio 0,5 i više tako da se očekivani sinergetski efekat tek delimice pokazao i kod ove najuticajnije opozicione liste koja je došla do neke četvrtine a procenjivalo se da može ići i do 30 posto ukupnih glasova", priča Stojiljković. 

I dok je opozicija zakazala, ima onih koji su sebe stavili u zavidan položaj.

"Mali veliki izborni dobitnik je gospodin Nestorović i ta formacija iza njega 'Mi - Glas iz naroda', jer je, posebno u Beogradu, dobila poseban ucenjivački potencijal jer se bez nje ne može uspostaviti, po ovim rezultatima kakvi sada jesu, u Beogradu nikakva vlast", zaključuje Stojiljković.

"Ta njegova grupacija onako sad u čudu gleda šta ih je snašlo. Njihova prva izjava, dok još nisu bili poznati rezultati gradskih izbora i kada je bilo
jasno da od njih u Skupštini ništa neće zavisiti je bila da oni neće ni sa kim, čuvaju svoj identitet. E sada je malo ta druga izjava bila već fleksibilnija, videćemo šta će se i kako dešavati i da li će i koga oni podržati. Ako se odluče da nekoga podrže, veća je verovatnoća da podrže vladajuću grupaciju", istakao je Vladimir Vuletić.

Ukoliko to ne urade, slede novi beogradski izbori koje traži i opozicija zbog, navodnih izbornih nepravilnosti. A da li će do njih doći - saznaćemo u danima pred nama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()