Izbori u Srbiji: UNA odgovara na sva pitanja i otklanja nedoumice u vezi sa glasanjem

Birališta se otvaraju u 7 časova, a zatvaraju se u 20 časova

Autor: Emilija Pešić
16.12.2023. 22:00
  • Podeli:

U nedelju u 7 časova biće otvorena biračka mesta širom Srbije. Na parlamentarnim izborima pravo da glasa ima malo više od 6 i po miliona birača (6.500.666). Izbore će pratiti 5.587 posmatrača, a kako je rečeno iz Republučke izborne komisije to je najveći broj domaćih i stranih posmatrača do sada. Oni će imati priliku da daju svoje komentare o svim uočenim nepravilnostima.

Stanovnici Vojvodine glasaće na pokrajinskim izborima a u 65 gradova i opština istovremeno se održavaju i izbori za lokalne skupštine.

Konačan broj birača koji mogu da glasaju u Beogradu za odbornike Skupštine grada je 1.613.369, što je 0,7 odsto više nego na prethodnim izborima, pre dve godine. Najviše glasača je u opštini Novi Beograd a najmanje u Barajevu i Sopotu.

Preko 30.000 građana Srbije u dijaspori, koji su se prijavili za izbore, moći će da glasaju na 81 biračkom mestu u 35 zemalja.

Da biste glasali, to možete da učinite već od 7 časova, kada se otvaraju birališta, najkasnije do 20 časova kada se zatvraju. Prethodno, možete da proverite da li ste upisani u birački spisak.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave otvoriće kontakt telefone preko kojih možete da dobijete informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska. Na dan održavanja izbora moćičete da dobijete sve informacije pozivom na ispisane brojeve telefone.

Još uvek nije kasno da elektronski proverite birački spisak - na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave unosom JMBG i broja lične karte ili pasoša.

Da biste mogli da glasate na izborima, morate biti upisani u birački spisak i da imate važeću ličnu kartu ili pasoš.

Na biračkim mestima zabranjena je upotreba mobilnih telefona, odnosno drugih sredstava veze i komunikacije, kao i fotoaparata i kamera. Birači koji zbog nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti da sami popune glasački listić, imaju pravo na pomoćnika koji će umesto njih popuniti glasački listić prema odluci birača.

Ako niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta, o tome treba da obavestite lokalnu izbornu komisiju najkasnije do 17. decembra do 11 sati, odnosno birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati.

Jos jedna od večitih nedoumica - Šta ako nam nije stigao poziv za glasanje?

Odgovor je da građani NISU u obavezi da imaju poziv kada izlaze na biračko mesto, a birački odbor ne sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje poziva.

Na sajtu RIKA svi će moći da prate brojanje glasova i rezultate izbora,

RIK ima rok od 96 časova po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačne rezultate glasanja. Od tog trenutka počinju da teku rokovi - 30 dana za formiranje Skupštine i 90 dana za formiranje Vlade. Dakle, ako sve prođe u tim rokovima, sledeće proleće Srbija će dočekati sa novom vladom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()