Nema više nejasnoća, samo još da se izađe na glasanje: 17. decembra braćemo između 17 lista

Prve dve pozicije na glasačkom listiću rezervisane za iste učesnike - SNS i SPS

Autor: Zvonko Ninkov
28.11.2023. 19:28
  • Podeli:
izbori srbija profimedia-6542479dd3245.webp Foto: Profimedia

Još dve liste su proglašene, a jedna je odbačena za parlamentarne izbore 17. decembra. Republička izborna komisija utvrdila je da su liste "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" blagovremeno otklonile nedostatke i pribavile pravno valjane potpise podrške građana koji su nedostajali. Listu "Ruski manjinski savez - Pavle Bihali Gavrin - Hristos Aleksopulos" RIK je odbio da proglasi jer ona nije imala dovoljan broj pravno validnih potpisa građana.

Sada je praktično poznato šta možemo da očekujemo na biračkom listiću za izbor narodnih poslanika. Sedamnaest lista za 17. decembar. Slučajno ili ne, tek jasno je da se izbor glasačima, u odnosu na izbore 2020. i 2022, nešto suzio.

Ono što je ostalo isto jeste da su prve dve pozicije rezervisane za iste učesnike - SNS i SPS. I jedni i drugi, doduše, u nazivu liste nisu navodili imena svojih, niti koalicionih partnera, već su se odlučili da istaknu svoje najprepoznatljivije ličnosti.

Treći na biračkom listiću biće oni koji u prethodna dva ciklusa nisu uspevali da preskoče izborni prag i obezbede narodne poslanike za Skupštinu, a to su radikali.

Nacionalno orijentisane opcije su i na sledeće dve pozicije. Na broju 4 je koalicija "Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga - Srpska stranka Zavetnici - Srpski pokret Dveri", a odmah posle njih "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Nova demokratska stranka Srbije - Pokret obnove kraljevine Srbije - Vojislav Mihailović".

Prva manjinska lista je pod rednim brojem 6. To je "Savez vojvođanskih Mađara", stranka koja je bezmalo deset godina na vlasti u koaliciji sa SNS-om, SPS-om i njihovim partnerima.

Sledeća na glasačkom listiću je "Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić". Ova lista sadrži čak 12 stranka i pokreta, a zanimljivo je da nosioci nisu i prvi na listi, već je to Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Učesnik na izborima je i manjinska koalicija, koja je spojila jug i sever Srbije, "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Još jedna alternativa za glasače iz jugozapadnog dela zemlje je lista "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin".

Vrlo šarena lista "Zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju" sadrži veliki broj predstavnika manjina, a predvodi je doskorašnji poslanik Jahja Ferhatović.

Još nekolicina poznatih imena iz poslednjeg skupštinskog saziva pokušaće da se ponovo tamo vrati putem liste "Narodna stranka - Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" koju predvodi Vuk Jeremić.

Istu ambiciju imaju i oni koji nisu u prethodna dva izborna turnusa nisu uspeli da uđu parlament. U pitanju su pokret Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i Grupa građana "Otete bebe" koji nastupaju pod imenom "Dobro jutro Srbijo".

"Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi". naziv je liste koja je na broju 13, ali veruje da će i pored toga uspeti da osvoji više od poslaničkog mesta, koliko je do sada ta nacionalna manjina imala.

"Mi-glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović". Poznati lekar, a velika nepoznanica po pitanju političkih stavova. Nestorović je već učestvovao na izborima, ali sa potpuno drugim koalicionim saradnicima.

Koalicija "Srbija na Zapadu - Zoran Vuletić - Nemanja Milošević - Da se struka pita - Vladimir Kovačević" spojila je nekadašnju Novu stranku, Građanski demokratski forum, Glas i Libdem.

I ono što smo pomenuli na početku, poslednje dve pozicije na izbornoj listi pripale su Ruskoj stranci - Slobodan Nikolić i "Čedomir Jovanović - Mora drugačije".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()