UNA analiza: U čemu je uspeh grupa građana na izborima i zašto brzo nestanu sa političke scene

Grupe građana u Srbiji sve češće uspevaju da osvoje mandate u lokalnim skupštinama

Autor: Zvonko Ninkov
05.06.2024. 21:34
  • Podeli:

 Bez velikih i skupih kampanja, a sa neformalnom organizacijom, nekoliko grupa građana i pokreta osvojilo je mandate u lokalnim skupštinama i tako iznenadili one koji su dugo u politici. U decembru to je uspelo pokretu "Mi glas iz naroda", sada pokretu "Kreni-promeni" i "Grupi građana dr Dragan Milić" iz Niša. Prvi od razloga zašto građani glasaju za njih mogao bi biti - zasićenost strankama.

"Predstavlja neku, hajde da kažemo, "antisistemsku perspektivu". Bez obzira na sve, i opozicione stranke su deo jednog sistema vlasti, kako ljudi to doživljavaju i onda neki od njih očekuju, a sa tim je povezano i nešto što su interesi, neka lična zainteresovanost i koristi", smatra sociolog Vladimir Vuletić.

"Neki su prosto kaznili tu eventualnu svoju eventualnu političku opciju. Sa druge strane, ima sigurno onih koji su iz vrlo specifičnih razloga glasali za lokalne kandidate, o kojima smo govorili", ocenjuje politički filozof Dragoljub Kojčić.

Drugi razlog je, kaže Kojčić, što su neki građani odlučili da uzmu stvar u ruke i tako pokušaju da utiču na život u svojoj sredini. Iskustvo iz prethodnih decenija političkog života u Srbiji pokazuje da kako naglo zasijaju, tako  brzo i nestanu.

"Za slikarstvo je važno da znate da slikate, za nauku je važno da imate mozak, ako hoćete da se bavite etikom morate da razlikujete šta je moral, a šta nije. A ako hoćete da se bavite politikom, nije ona bezveze disciplina, to je najodgovornija stvar u jednom društvu. Zato što od nje zavisi i egzistencija i budućnost i egzistencija jednog naroda", kaže Kojčić i dodaje:

"Obično kada uđu u politiku, a politika ima neke svoje principe, logiku, onda dolazi do toga da ili i oni postanu deo establišmenta ili ta logika sistema pojede, uništi i nestanu".

Bilo da se ugase, pretvore u partiju ili se utope u veće koalicije, glasači su gotovo redovno bili razočarani takvim raspletom sa pokretima i grupa građana, te su na sledećim izborima, kaže Vuletić, tražili nove, slične opcije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()