UNA je pitala stručnjake šta se dešava sa lokalnim izborima u Srbiji: "Nije ovo dobra stvar..."

Nesreća za našu slabašnu demokratiju je što je EU ima svoje izbore, pa se bavi sobom, rekao je Zoran Gavrilović

Autor: Emilija Pešić
20.04.2024. 20:00
  • Podeli:

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima zakazana je za ponedeljak, što bi trebalo da prethodi raspisvanju svih lokalnih i beogradskih izbora za 2. jun. Istovremeno, u redovima koalicije "Srbija protiv nasilja" nema jedinstvenog stava oko toga da li izaći na izbore ili ne.

Posle višenedeljnih sastančenja i pregovora - konačna odluka je da će svi lokalni izbori, zajedno sa onim za grad Beograd biti održani 2. juna. Da bi do zvaničnog raspisivanja došlo, neophodno je promeniti Zakon o lokalnim izborima.

"Želim da obavestim javnost da je predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen na skupstinsku proceduru. Procedura donošenja zakona kaže da svaki zakonski predlog mora biti upućen na skupštinsku proceduru najmanje 24 h pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja. tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak 22.aprila u 11 časova", rekla je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Više od dve trećine narodnih poslanika podržalo je predlog Izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima. Odnosno, podržali su oni koji su se odlučili da budu deo izborne utakmice.

Ovog puta, bez jedinstvenog stava u koaliciji Srbija protiv nasilja. Šest stranaka glasalo je za izlazak, dok je 3 bilo protiv. Na izbore neće izaći Stranka sloboda i pravde, Srbija Centar i Zajedno.

I drugi deo opozicije, koalicija NADA, prema trenutnim tvrdnjama neće izaći na izbore.

"Prosto, ovo nam ne treba, da budem iskren, ja mislim da je bilo vremena, načina da sedne da se dogovri mislim da je tu mogla da pomogne i međunarodna zajednica, nesreća za našu slabašnu demokratiju je što je EU ima svoje izbore, pa se bavi sobom. Nije ovo dobra stvar... Za vlast je dobra jer ima velike šanse da pobedi, nije dobra ni za opoziciju jer neizlaskom gubi infrastrukturu, ako izađe reći će deo građana 'što si izašao pod ovakvim uslovima', tako da ušli smo, što bi se reklo, u jednu svojevrsnu političku anomiju", rekao je Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Dok jedni smatraju da ne treba ostaviti izbore bez utakmice, oni koji su se odlučili da na iste ne izađu kažu da je to zbog toga jer nije obezbeđen minimalan nivo uslova da izbori budu slobodni i pošteni.

Takvu odluku predsednica Skupštine opisuje kao neodgovornu i neozbiljnu, uz još jedan poziv svim poltičkim akterima da promene odluku i budu deo izbornog ringa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()