Zašto je SNS prvi predao listu: Kakvu poruku Srbiji šalju naprednjaci munjevitim startom?

Iza liste "Srbija ne sme da stane" stalo je skoro 90.000 potpisa podrške

Autor: Emilija Pešić
03.11.2023. 19:37
  • Podeli:

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević je još juče u podne Republičkoj izbornoj komisiji predao listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a u prikupljanje potpisa krenula je i koalicija "Srbija protiv nasilja."

UNA je istraživala koji razlozi stoje iza odluke naprednjaka da prvi, svega 24 sata posle raspisivanja izbora, predaju svoje liste i da li je okupljanje dela opozicije oko jedne liste dobra strategija?

Čim je svirano za početak izborne trke, naprednjaci su tradicionalno prvi predali liste za beogradske i parlamentarne izbore. Iza liste "Srbija ne sme da stane" stalo je skoro 90.000 potpisa podrške. Šalju li naprednjaci neke poruke munjevitim startom?

"Time se pokazuje energija i snaga, veličina podrška i stiče nekakva vrsta pozitivnog imidža i bodovanja pred izbore koje govori otprilike da ste respektabilni, najsnažniji - da imate tu mobilizatorsku moć i to je nešto što donosi tu poziciju jedan, dva ili tri na izbornim listama", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Podršku listi SNS-a dao je i sam predsednik države svojim potpisom, uz kratku poruku:

"Idemo da pobedimo i da pobedimo ubedljivije nego ikada", istakao je Aleksandar Vučić.

Poznavaoci kažu - nikad se ne zna. 

"To se može menjati zavisno od toga šta ko čuva za taj klimaks kampanje poslednjih deset, petnaest, dvadeset dana. Stranke vlasti koriste taj državni marketing, važne posete, koriste stanje u kome mogu da podele neke benefite", zaključio je Stojiljković.

Za to vreme polako se slaže izborna slagalica. Stranke proevropskog bloka uspele su da nađu zajednički jezik - danas je zvanično potpisan koalicioni sporazum stranaka opozicije okupljenih oko liste Srbija protiv nasilja.

"Krećemo s prikupljanjem potpisa, krećemo u našu kampanju sve sa ciljem da ujedinjeni sa građanima 17. decembra izaberemo Srbiju budućnosti", istakao je predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Stvaranje koalicija osnovna je strategija za bolji uspeh na izborima, kaže Stojiljković:

"Postoji jako velika svest da se ne sme, pogotovo na opozicionoj strani, izgubiti ni jedan glas i da se stavljaju svi na liste, i na neki način i ovaj ponovni trio Vučić-Nikolić-Šešelj govori o tome da i ova strana pokušava da maksimalno kapitalizuje glasanje".

Izbori pred nama biće peti parlamentarni izbori od 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast. Četvrti put na birališta izlazimo vanredno, odnosno pre isteka mandata Vlade i Skupštine. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()