Još jedna grupa srpskih hodočasnika čeka povratak iz Izraela: Nema više vanrednih letova

Naredni let "Er Srbije" iz Tel Aviva planiran je za 10. oktobar u 19 časova

09.10.2023. 20:46
  • Podeli:
aerodrom beograd nikola tesla profimedia-1664289964749.webp Foto: Profimedia

Prepodne je u Beograd redovnom linijom sleteo još jedan, treći avion "Er Srbije", koji je poleteo iz Tel Aviva sa srpskim državljanima. Noćas je stigao i avion koji je organizovala Vlada Srbije za evakuaciju naših državljana. 

Na putu je ostala još jedna grupa hodočasnika, koji će se u Srbiju vratiti narednih dana. Ukoliko bude bilo potrebe, Ministarstvo spoljnih poslova razmotriće organizovanje još vanrednih letova iz Izraela za Beograd.

Tragedija - jednoglasni u opisu situacije su putnici iz Srbije i stranih zemalja, koji su jutros stigli u Beograd iz Tel Aviva. Od poprišta tragičnog sukoba do beogradskog tla, prošli su sati iščekivanja na izraelskom aerodromu.

Specijalni let "Er Srbije" u noći između nedelje i ponedeljka, organizovan je u saradnji sa Vladom. U njemu su bili naši državljani koji su imali karte drugih kompanija, a koje su u međuvremenu otkazale letove.

Posle dva dana neizvesnosti, na taj let ukrcalo se više od 120 ljudi.

"Hvala vam na brzoj organizaciji, prolasku svih provera na aerodromu, brzom ukrcavanju. Nadam se da ćete imati dobar let, da su deca dobro, kao i hodočasnici posle dva dana na aerodromu", poručio je u avionu srpskim državljanima konzul Ambasade Srbije u Tel Avivu Dušan Vujović.

Po sletanju u Beograd, usledilo je olakšanje i zagrljaji. Među putnicima su bili sportisti, hodočasnici i maturanti niške bogoslovije.

Još četrdesetak srpskih turista, hodočasnika ostalo je na putu, potvrdili su za RTS u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sličnim informacijama raspolažu i u Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija.

"Reč je o hodočasnicima koji je na putovanju trebalo da, osim Izraela, obiđu i Egipat, kao i i da se naknadno, iz Izraela ponovo vrate za Srbiju. Mislim da će se, kako sada stvari stoje, plan promeniti i da će se preko Egipta ova grupa vratiti kući", objašnjava direktor "Jute" Aleksandar Seničić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je Ministarstvo pomoglo u sprovođenju evakuacionog leta.

"Ostali letovi će biti redovni. Ako bude novih slučajeva, da ima još dodatni broj naših državljana koji ne mogu da nađu karte i da se snađu, razmotrićemo to pitanje. Za sad nema potrebe", kaže Dačić.

Naredni let "Er Srbije" iz Tel Aviva planiran je za 10. oktobar u 19 časova. Reč je o redovnoj liniji nacionalne avio-kompanije, koja na to odredište leti četiri do pet puta nedeljno.

Podsetimo, od subote traje sukob Hamasa i izraelske vojske. Više od hiljadu ljudi je stradalo, a više od 4.000 je ranjenih. Izraelski zvaničnici poručuju da će pobediti, a da će se odgovor Hamasu pamtiti decenijama. 

Izraelska vojska saopštila je da je mobilisano 300.000 vojnika. Ministar odbrane naredio potpunu opsadu Pojasa Gaze – obustavljena isporuka hrane, vode, struje i goriva.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()