Ko je Tonino Picula: Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju.

22.10.2024. 10:07
  • Podeli:
tonino_picula_foto_hrvojejelavic_pixsell-1664779758332.webp Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Tonino Picula (63), koji je danas izabran za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, hrvatski je političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine.

Na toj poziciji zameniće Vladimira Bilčika, na poziciji koju je prethodnih 10 godina držala Evropska narodna partija (EPP).

Najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice.

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u  AFET-u, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom.

Radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i takozvanim Kosovom i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije. 

Učesnik je ratova 90-ih, a domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()