51. FEST: UNA vam preporučuje tri filma za poslednje dane festivala

Iako je do kraja festivala ostalo još samo tri dana, ipak imate dovoljno vremena da uživate u sjajnim filmskim ostavrenjima

Autor: Emilija Pešić
03.03.2023. 19:33
  • Podeli:

FEST, međunarodni festival i prava filmska gozba za sve ljubitelje sedme umetnosti, ovih dana je na vrhuncu. Premijere, crveni tepih, filmske poslastice i slavni gosti razlog su velikog interesovanja publike za 51. izdanje najveće beogradske filmske smotre.

Loša vest je da je ostalo još samo tri dana do kraja, ali ipak dovoljno vremena da uživate u sjajnim filmskim ostavrenjima. Evo nekoliko predloga:

Do kraja festivala na programu je film "Opstanak dobrote", drama holandsko-australijskog producenta i reditelja Rolf de Hera.

"Javila mi se slika, znao sam da film kreće sa čovekom koji je u kavezu u pustinji. Logično je da je priča da pobegne iz tog kaveza i da negde krene, u ovom slučaju prema planini. I to je bio početak evolucije moje priče", kaže de Her.

U kavezu na prikolici, usred pusinje, crnkinja je ostavljena da umre. Ali izgleda da nije spremna. Beži, proživljavajući kugu i progon, od pustinje preko planine i konačno do grada u potrazi za nepoznatim početkom.

Deo glavnog takmičarskog programa je i makedonski film "Kajmak" Milča Mančevskog.

Dva para silaze u zečju rupu nekonvencionalnih erotskih veza, respektabilnih na početku, srećnih na kraju.

"Kada sam pročitao scenario, odmah sam shvatio da se tu radi o ljubavi. Šta su sve ljudi spremni da urade u ime ljubavi. To je prvo što mi je prošlo kroz glavu i tako sam krenuo da radim", priča glumac Filip Trajković.

Iz Hrvatske stiže prava drama. Film "Baci se na pod" prikazuje poslednje trenutke pre rastanka jedne porodice. Dok se roditelji bave zameranjima i prebacivanjem krivice, njihov šestogodišnji sin gradi svoj svet kroz igru.

Svako ima svoju istinu, a u čiju poverovati, pita se glumica i rediteljka Nina Violić.

"Uzela sam tu temu, jer sam se mogla sa tri lika podjednako baviti, u smislu traume i problema koje imaju u tom trenutku. Uzela sam tu temu možda i zato što sam prošla kroz razvod i poznat mi je taj teren, i to koliko bi nam svima bilo lakše da probamo bar na trenutak tu drugu stranu čuti", objašnjava rediteljka.

Sva tri filma na programu su do kraja festivala, 5. marta. Ako već niste nabavili karte – šta čekate?!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()