'Andrić među nama': Upoznajte se bolje sa piscem koji je srpsku književnost uveo u svetske okvire

Održavanje tribina 'Andrić među nama' planirano je do decembra meseca, kada se dodeljuje Andrićeva nagrada

Autor: Lena Sladojević
23.03.2023. 19:25
  • Podeli:

U Zadužbini "Ivo Andrić" najavljen je ovogodišnji program koji je sačinjen od pet tribina "Andrić među nama". Uprava zadužbine pozvala je sve ljubitelje lika i dela nobelovca da dođu na tribine, kako bi se još bolje upoznali sa piscem koji se postarao da srpska književnost dostigne svetske okvire.

Pred odlazak u bolnicu, u svojoj oporuci iz četiri dela, volja Ive Andrića bila je da se osnuje fondacija od njegove imovine, zadužbina koja će dodeljivati Andrićevu nagradu i da njegovi rukopisi od 120.000 stranica budu smešteni u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti čiji je član bio 49 godina.

"Godišnje oko 40 do 60 izdanja na 49 jezika izlazi kod nas i u svetu. Velika je literatura o Andriću, veliki broj knjiga, zbornika. Hteli smo i ranije da pokrenemo tu tribinu koju smo nazvali 'Andrić među nama', jer on jeste među nama i to ne samo u svojoj zemlji, nego on pripada i svetskoj književnosti već 70 godina", kaže za UNU predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Ivo Andrić" Miro Vuksanović.

Andrićeve knjige prvo su morale biti prevedene na svetske jezike, da bi dobio Nobelovu nagradu, a ne obrnuto, kako mnogi misle, dodaje naš sagovornik.

"Glavno izdanje koje Zadužbina radi u poslednjih sedam godina jeste kritičko izdanje dela Ive Andrića koje je izašlo u 19 tomova. To znači, naučno izdanje svih knjiga koje je on za života objavio. Trebalo bi taj posao da bude završen sledeće godine, a prvu tribinu ćemo posvetiti upravo tome", navodi akademik Vukasnović.

"Prvi program je već 20. aprila, kritičkog izdanja dela Ive Andrića, kapitalnog programa zadužbine. O tome ćemo govoriti mi iz zadužbine i predsednik upravnog odbora, rukovodilac projekta prof. dr Zorica Nestorović i priređivači. Da približe javnosti pojam kritičkog izdanja i značaj toga. Zatim, u maju govorimo o bibliografiji, najvećoj personalnoj, najvećoj u srpskoj književnosti", ističe za UNU prof. dr Maja Radonić, upravnica Zadužbine "Ivo Andrić".

Tribine "Andrić među nama" planirane su sve do decembra meseca, kada se i dodeljuje Andrićeva nagrada. Održavaće će se četvrtkom u 12 časova u prostorijama zadužbinem na adresi Milutina Bojića 4.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()