Igor Marojević dobitnik Andrićeve nagrade za pripovetku 'Slikopis'

Marojević je u svojoj pripovetki oslikao sudbinu Ante Pavelića u godinama nakon Drugog svetskog rata. U njoj otkrivena banalnost dobra i zla, navodi čitaoca na razmišljanje o bizarnosti i problematičnosti istorije.

10.10.2022. 20:55
  • Podeli:

Da je Ivo Andrić živ, danas bi napunio 130 godina. Imao bi priliku da pročita 45 priča koje su, u njegovu čast, dobile epitet – najbolje.

A u godini 2021. tu titulu je ponela je pripovetka "Slikopisanje" Igora Marojevića. Šta ju je istaklo, da među toliko priča, ona ponese Andrićevu nagradu?

"Nije mogao lagati sebe. Mnogo toga mu je nedostajalo. Povremena okupljanja sa proverenim Hrvatima i novinski rad nisu mu bili dovoljni. Ono što intelektualac u tuđini doživi kao blaženstvo, toliko ga brzo zasiti da se on katkad zapanji. Nedostajala mu je država koju je on sazidao, a posebno da se pojavljuje pred što više ljudi, kako je navikao u NDH."

Ovo je samo deo pripovetke koja je u 2021. godini proglašena najboljom i dobila Andrićevu nagradu.

"Ako se književnost ne poigra istorijom, istorija će se poigrati njome", kaže dobitnik "Andrićeve nagrade" Marojević.

Prema Rečniku srpskog i hrvatskog jezika – reč "slikopis" označava "slikanje svetskih slika i ikona". Marojević je u svojoj pripovetki oslikao sudbinu Ante Pavelića u godinama nakon Drugog svetskog rata. U njoj otkrivena banalnost dobra i zla, navodi čitaoca na razmišljanje o bizarnosti i problematičnosti istorije. 

"Priča 'Slikopisanje' je napisana baš u tom maniru sa isticanjem grotesknog, ali tačnog detalja, sa izborom građe i poigravanjem", kaže Marojević.

Ova pripovetka, sa elementima trilera i političke intrige, postepeno briše granice između istorije i fikcije, time zauzimajući visoko mesto u prozi 21. veka. 

"Kad je u Madridskom ABC-u pročitao da su se revolucionari u Paragvaju pobunili protiv diktatora, i da su pominjali njegovo ime, Paveliću su se paralizovale noge."

Za Marojevića je istorija književna farsa sa stvarnim posledicama. Mi danas ne trpimo te posledice, ali imamo priliku da ih doživimo kroz ovu knjigu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()