"Mladi nastavljaju" misiju izložbe "Sto žena sto minijatura"

Žirirana izložba "Sto žena – sto minijatura“ jedina je manifestacija te vrste u Srbiji

Autor: Promo
26.01.2024. 16:12
  • Podeli:
etno mreža foto Predrag Mitić-65b3cb8a0dad4.webp Foto: Promo/Predrag Mitić

Etno mreža, krovno udruženje proizvođača rukotvorina, koje ove godine obeležava 20 godina rada na očuvanju kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena, održalo je desetu žiriranu izložbu "Sto žena sto minijatura“.

Pod sloganom "Mladi nastavljaju“, uz pokroviteljstvo Ambasade Kanade i podršku NALED-a i korporativnih partnera, u centralnom holu Sava Centra izloženi su radovi 91 autora iz Srbije i inostranstva.

Izložba je predstavila bogatstvo motiva Srbije, od ćilima i srednjevekovnih manastira, do detalja sa mozaika iz Carske palate u Sremskoj Mitrovici i Felix Romuliane.

Ocenjivani su radovi u pet kategorija: vez i zlatovez, pustovanje, heklanje i necanje, tkanje i u kategoriji mladog autora.

Nagrađeni su radovi Snežane Stanojev iz Opova, Ljubice Tomašević iz Sremske Mitrovice, Jarmile Rubanske iz Bratislave (Slovačka), Katarine Mandić iz Pančeva i Marte Miljković iz Trstenika. Dve specijalne nagrade dodeljene su Ani Antonin iz Sremske Mitrovice, za  radove u tehnici suve šatvosirane tikve, i učenicima i učenicama odeljenja IV2 iz prve obrenovačke osnovne škole za 13 eksponata sa motivom tkane krpare koje su izradili uz pomoć učiteljice Dragane Joksić.

Foto: Promo/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da izloženi eksponati govore o kulturi, istoriji i tradiciji Srbije.

„Ovo je dobar primer kako da čuvamo tradiciju i kulturno nasleđe od zuba vremena, jer time čuvamo i temelj našeg identiteta i postojanja na ovom prostoru. Važno je da nastavimo da ulažemo u žene i sve koji se bave starim zanatima. Zato će Etno mreža dobiti svoj dom na Kalemegdanu, gde ćemo svima moći da pokažemo šta Srbija ima i da osnažimo žene koje izrađuju rukotvorine“, rekao je ministar Vesić.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, rekao je da će nastaviti da podržava rad Etno mrežem kao čuvara bogatog kulturnog nasleđa Srbije.  

Žirirana izložba "Sto žena – sto minijatura“ jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja svima koje se bave izradom rukotvorina daje priliku da dobiju priznanje za svoj rad. Za sve posetioce biće otvorena do kraja januara.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()