Nagrada "Beogradski pobednik" svečano uručena piscu Vladanu Matijeviću

Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Beogradski pobednik – književnika i akademika Gorana Petrovića

30.01.2024. 14:12
  • Podeli:

Nagrada "Beogradski pobednik" svečano je u Biblioteci grada Beograda uručena piscu Vladanu Matijeviću.

Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Beogradski pobednik – književnika i akademika Gorana Petrovića.

Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović i ovogodišnji laureat Vladan Matijević.

Odlomke iz nagrađenog romana "Pakrac" čitao je glumac Jovan Jovanović.

Foto:  Katarina Drajic/ATAImages

Podsetmo, Žiri je većinom glasova doneo odluku da Nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2023. godini ponese knjiga "Pakrac" Vladana Matijevića. Za Matijevićev roman glasali su Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković svoj glas dala romanu Pesma o tri sveta Vladimira Pištala.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, roman "Pakrac" Vladana Matijevića "izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta".

"Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih. Kritički preispitujući moderno srpsko društvo ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka. Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda", navodi se u obrazloženju žirija i dodaje:

"Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka Prilično mrtvi i romanu Vrlo malo svetlosti."

Na završnoj sednici održanoj 22. januara 2024. godine žiri je razmotrio svih šest romana koji su bili u najužem izboru: Stevan Vraneš, Devojačka soba (Dokaz izdavaštvo), Filip Grbić, Kanon potištenog uma (Vulkan), Maja Iskra, Aperkat (Lom), Vladan Matijević, Pakrac (Laguna), Vladimir Pištalo, Pesma o tri sveta (Agora) i Bojan Savić Ostojić, Vreme vode (Kontrast izdavaštvo).

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()