Nikita Milivojević novi umetnički direktor Bitefa

Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja, sa zapaženom karijerom u Srbiji i širom sveta, kao i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

21.02.2023. 15:11
  • Podeli:
Nikita Milivojević_Foto Milan Maričić_ATAImages-63f4cf575db0d.webp Foto: Milan Maričić / ATAImages

Pozorišni reditelj Nikita Milivojević, na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda, imenovan je za novog umetničkog direktora Bitef festivala, sopštili su iz organizacije festivala. On je, kako se navodi u saopštenju, "dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi konept i selektuje predstave za festival".

Nikita Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. Režirao je u Engleskoj, SAD, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji i Makedoniji.

Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade "Bojan Stupica", više Sterijinih nagrada, Politikine nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa "Scena", godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta "Duško Radović", Šabačkog pozorišta "Ljubiša Jovanović", Grada - teatara Budva).

Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. godine i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu. Biografija Nikite Milivojevića predstavljena je u mnografiji "Ja ovde silazim" koja je objavljena prošle godine.

Milivojević će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti pozorišnog kritičara Ivana Medenicu koji je na toj poziciji bio prethodnih sedam godina, a kome je mandat istekao u decembru prošle godine. Pre njega program su selektovali Anja Suša, Jovan Ćirilov, Mira Trailović.

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih pozorišnih festivala.

Već više od pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()