Obnovljena skulptura Vuka Karadžića vraćena u park 'kod Vuka'

Radovi na obnovi izvođeni su u novembru i decembru u smederevskm ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića

26.12.2022. 16:45
  • Podeli:
Skulptura_Vuk Karadžić_spomenik_restauracija_Foto Tanjug Sava Radovanović (3)-63a9bed57d495.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Obnovljena bronzana skulptura Vuka Karadžića vraćena je na postament, u parku na raskrisnici beogradskih ulica Bulevar kralja Aleksandra i Ruzveltove, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zavod je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, postavljenog 1937. godine u beogradski Park Ćirila i Metodija.

Tokom radova u novembru i decembru, u smederevskm ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, kao i livena slova oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama, i sa njih su odstranjeni stari korodirani ankeri. Postament spomenika je takođe obnovljen, a izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine i obrađeni kameni blokovi.

"Izrađene su ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova", navodi se u saopštenju Zavoda.

Vraćanju skulpture autora Đorđa Jovanovića, prisustvovali su vajar Zoran Kuzmanović, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i tim koji je radio na obnovi, direktorka Zavoda Olivera Vučković, pomoćnica direktora Marina Pavlović, projektant Zoran Tucić i predstavnici firme izvođača KOTO.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()