Opera Narodnog pozorišta obeležila rođendan 'Otvorenim vratima'

Pomno su posetioci slušali interesantno predavanje Dragana Stevovića, direktora Muzeja narodnog pozorišta.

Autor: Tijana Škodrić
11.02.2023. 21:36
  • Podeli:

Opera Narodnog pozorišta obeležila je rođendan programom „Otvorena vrata”, koja je otvorio medijator programa i direktor Muzeja narodnog pozorišta, Dragan Stevović. Osim predavanja o istoriji pozorišta, publika je imala prilike da prisustvuje i probi operske predstave. Rođendan je sa pozorištem proslavila Tijana Škodrić.

Godina 1920., dirigent Stanislav Binički i Pučinijeva "Madam Baterflaj" početak su operskog izraza u Srbiji. Da to obeleže, građani jedva čekaju,

I time opovrgavaju mišljenje o popularnosti pozorišta i uopšteno kulture u Srbiji.

Polako, kulturno i željni znanja okupili su se u velikoj sali Narodnog pozorišta.

Pomno su posetioci slušali interesantno predavanje Dragana Stevovića, direktora Muzeja narodnog pozorišta.

Gospođici Lovšinskoj su zamerali da je previše hladna, kaže Stevović. Brojne ineteresantne detalje izneo je tokom predavanja, pre nego što su mu se pridružili primadona i pedagog, Jadranka Jovanović, kao i umetnički direktor Opere Nikola Mijailović, koji su rezimirali svoj doprinos.

"Mislim da smo u tom smislu mi umetnici izvođači privilegovani što imamo tu, koliko god da je to velika odgovornsot prema vama, toliko je to velika privilegija što kroz profesiju i kroz umetnost koju vam pružamo mi doživljavamo neke unutrašnje preobražaje", kaže.

A zatim - poslastica! Gledanje kako se magija stvara na delu, tokom jedne od prvih proba opere "Boemi". Ivana Dragutinović Maričić, rediteljka, predstavila je kako reče proces rađanja opere. Sada vas ostavljamo da uživate.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()