Orvelov roman '1984' na vrhu liste ruskih bestselera

Roman je najpopularnije preuzimanje beletristike u 2022. na platformi ruskog onlajn prodavanja knjiga, i drugo najpopularnije preuzimanje u bilo kojoj kategoriji

18.12.2022. 09:54
  • Podeli:
1984, pixabay-6399809d922f2.webp Foto: Pixabay

Distopijski roman Džordža Orvela 1984, smešten u zamišljenu budućnost u kojoj totalitarni vladari lišavaju svoje građane svake slobode kako bi zadržali potporu besmislenim ratovima, zauzeo je vrh popisa elektronskih bestselera u Rusiji.

Roman je najpopularnije preuzimanje beletristike u 2022. na platformi ruskog onlajn prodavanja knjiga, i drugo najpopularnije preuzimanje u bilo kojoj kategoriji, objavila je državna novinska agencija Tass.

Veliki brat

Roman engleskog autora objavljen je 1949. godine, kada je nacizam tek bio poražen, hladni rat Zapada s njegovim bivšim saveznikom Josifom Staljinom i sovjetskim komunističkim blokom koji je on vodio tek je počinjao. Knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu sve do 1988.

Orvel je rekao da je koristio Staljinovu diktaturu kao model za kult ličnosti svedećeg Velikog brata, čija je "misaona policija" primorala građane da se uključi u "dvoumlje" kako bi verovali da je "Rat mir, sloboda ropstvo", piše Reuters.

Ali neki vide savremene odjeke u vladavini ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je za svoje dve decenije na vlasti iskorenio političku opoziciju i kritičke medije iz javne sfere, kao i rehabilitovao sećanje na Staljina.

Njegova invazija na Ukrajinu u februaru dovela je do novih zakona koji su proglasili zločinom objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su u suprotnosti sa zvaničnim izjavama. Kremlj izbegava samu reč „rat“, umesto toga upućuje na „specijalnu vojnu operaciju“.

Metafora je zapravo drugačija

Zvaničnici u Moskvi i dalje tvrde da Rusija nema nikakvu zlu volju prema Ukrajini, da nije napala svog suseda i da ne okupira ukrajinske teritorije koje je zauzela i anektirala.

Ruski opozicioni političar Ilja Jašin osuđen je prošle nedelje na osam i po godina zatvora pod optužbom za širenje „lažnih informacija“ o vojsci, jer je raspravljao o dokazima koje su otkrili zapadni novinari o ruskim zločinima u Buči, blizu Kijeva, za koje je Rusija rekla da su izmislio.

Međutim, ruski prevodilac potpuno novog izdanja iz 1984. vidi paralele sa Orvelovim romanom negde drugde.

„Orvel nije mogao ni u svojim najgorim noćnim morama da sanja da će na Zapadu doći doba „liberalnog totalitarizma“ ili „totalitarnog liberalizma“ i da će se ljudi, odvojeni, prilično izolovani pojedinci, ponašati kao pobesnelo krdo“, rekla je Darja Čelovaljnikova, iz izdavačke kuće AST.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()