Otkriven uzrok smrti Betovena: Kosa otkrila šta mu je bilo zapisano u DNK

DNK iz Betovenove kose otkriva od čega je umro

23.03.2023. 11:54
  • Podeli:
ludvig van betoven wikipedia-641c2f7d7fde8.webp Foto: Wikipedia

Nekoliko pramenova kose čuvenog kompozitora Ludviga van Betovena otkrilo je uzrok njegove smrti. Pomoću DNK analize, naučnici su uspeli da rekonstruišu Betovenov genom iz njegove kosu koju su čuvali kolekcionari i njegovi potomci.

Slavni kompozitor imao je povećan genetski rizik od bolesti jetre i infekcije hepatitisom B, utvrdila je analiza, prenosi Sajens njuz, precizirajući da su pramenovi kose nađeni na starom komadu papira.

Ludvig van Betoven, prema studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Kjurent bajolodži, celog se života mučio sa nizom zdravstvenih problema, a postoje i dokazi da je voleo da pije što je u kombinaciji sa genetskim faktorima rizika bilo kobno po njegovu jetru.

Kompozitor je preminuo 26. marta 1827. godine u Beču, a naučnici sada tvrde da je uzrok smrti otkazivanje jetre. Imao je samo 56 godina, a od 45. godine je bio poputno gluv, što je znantno uticalo na njegovu karijeru.

Tokom istraživanja, naučnici su se oslanjali i na autopsije iz 19. veka ali i istorijske dokumente.

Zanimljivo da analiza nije otkrila genetske markere za gluvoću.

Naučnici su takođe pronašli tragove virusa hepatitisa B, koji oštećuje jetru, u jednoj od vlasi koja je navodno prikupljena ubrzo nakon Betovenove smrti, a opšte je poznato da konzumacija alkohola utiče na pogoršanje infekcije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()