Počeo 51. FEST: Ljubiša Ristić za UNU evocira uspomene na prve korake festivala

Tokom 10 dana ovogodišnjeg festivala, publika će gledati čak 113 filmova iz 39 zemalja, u okviru devet programskih celina, na šest lokacija u devet bioskopskih sala

24.02.2023. 19:35
  • Podeli:

Međunarodni filmski festival FEST otvoren je večeras projekcijom ostvarenja "Zločin je moj" francuskog reditelja Fransoa Ozona i nagrađivanog kratkog filma "Bakšiš" Katerine Tana, u beogradskoj Mts Dvorani.

Prestižna nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 51. FEST-u, dodeljena je reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani.

Voditeljka programa je bila poznata glumica Hristina Popović, koja je podsetila da je prošlo punih 50 godina od remek dela "Amarkord" (1973) Federika Felinija, iz koga je orkestar "Stanislav Binički" svirao muziku, kao i 30 godina od Felinijeve smrti (1993).

"Nema početka ni kraja, već samo strast života", govorio je slavni italijanski sineasta, a slogan ovogodišnjeg izdanja FEST-a je upravo "Strast života", navela je voditeljka otvaranja festivala.

Karte za otvaranje festivala i međunarodnu premijeru krimi drame "Zločin je moj" danima unapred su bile rasprodate, a film u počinje da se prikazuje od 8. marta. Glavnu ulogu tumači Izabel Iper, a uz nju tu su i Nađa Tereskievič, Fabris Lučini, Deni Bun, Žan-Kristof Buve, Rebeka Marder, Mišel Fo, Radostina Rogliano, Feliks Lefevr.

Tokom 10 dana festivala, publika će gledati čak 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina. Program FEST-a se odvigrava na šest lokacija u devet bioskopskih sala.

'Hrabri novi svet'

Prvi FEST pod nazivom "Hrabri novi svet", otvoren je 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma "Meš" Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone FEST izrastao u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Ispred Doma sindikata u Beogradu, tog 9. januara više od 100.000 čekalo je da pogleda filmove koji će ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematografije. Svojevremeno je o tom danu za UNU govorio pozorišni reditelj Ljubiša Ristić.

"Ispalo je mnogo zanimljivije nego što je iko očekivao, to je jedna čudna stvar. Mislim da nikada nije bilo takve koncentracije fantastičnih flilmova kao na tom prvom Festu", priča Ristić.

Prateći program reditelja Dušana Makavejeva, prikazivan noću, nekima je bio poseban doživljaj.

"Zaštitni znak tog filma bio je mali istorijski crtani pornić koji se zvao Permanentni Stojko, u prevodu Makavejeva samog koji je otvorio čitav taj festival", kaže Ristić.

Publika je sedela i na podu da bi gledala filmove koji su oslikavali seksualnu nesputanost, ali i radiklanu politiku toga doba. Beograd je tada video velika svetska imena, Vanesu Redgrejv, Ingrid Bergman, Liv Ulman, Konina Maršala.

Iako je prvi FEST održan pre više od 50 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()