'Pogled iza čipkane zavese': Kako se u Srbiji u 19. veku organizovala čajanka?

Izložba 'Pogled iza čipkane zavese", u beogradskom Etnografskom muzeju, kroz život ugledne porodice Grujić prati proces evropeizacije srpskog društva od kraja 19. veka

24.03.2023. 20:20
  • Podeli:

Kako se organizovala čajanka i gala večera u srpskom društvu u 19. veku? Kako se ponašalo i oblačilo? Koji su se kulturni događaji pratili?

Odgovori na ta pitanja mogu se naći na izložbi "Pogled iza čipkane zavese", koja je večeras otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložba kroz život ugledne porodice Grujić prati proces evropeizacije srpskog društva od kraja 19. veka. Priredio ju je Dom Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović Conić, uz stručnu saradnju sa Etnografskim muzejem u Beogradu.

Autor izložbe je Lazar Šećerović, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović Conić, uz stručnu saradnju sa Jelenom Sekulović, višim kustosom Etnografskog muzeja u Beogradu.

Prikazujući različite segmenata privatnog života ugledne porodice Grujići, kao i njihovih potomaka, izložba "Pogled iza čipkane zavese" predstavlja procese evropeizacije srpskog društva.

Putem više od 100 izloženih predmeta koji su krasili porodični dom Grujića, moguće je stvoriti sliku jednog otmenog života beogradskih porodica koji su pratila određena, ali ne i nužno, rigidna pravila.

Izložba daje odgovore na pitanja kako se organizovala čajanka, kako gala večera, na koji način se oblačilo, kako se ponašalo u društvu, koji su se kulturni događaji pratili i naravno, iznad svega, kako se vodila briljantna konverzacija. Sve ovo davalo je ton svakodnevici ove porodice.

Upoznajući različite generacije ženskih članova porodice Grujić, kroz njihove aktivnosti, publika je imala prilike da sazna više o vrednostima jedne sredine i jednog vremena, kao i o položaju žena iz višeg društvenog sloja.

Život prestonice sagledan putom ličnih predmeta, odnosno kroz kulturno nasleđe porodice Grujić i njihovih naslednika, omogućava uvid u težnje srpskog društva ka novim pogledima na život, novim perspektivama i izazovima.

Jevrem Grujić bio je državnik i diplomata čijom zaslugom je donet Prvi zakon o Narodnoj skupštini 1858. godine, kao temelј moderne demokratije. Bio je najznačajnija figura Svetoandrejske skupštine i pokretač srpskog liberalizma, koji je aktivno učestvovao u odlučujućim političkim događajima Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()