Preminuo pisac Dragoslav Mihailović

Mihailović jke bio je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

12.03.2023. 10:26
  • Podeli:
dragoslav mihailović sava radovanović tanjug-640d9a8bba412.webp Foto: Sava Radovanović/Tanjug

Srpski pisac, romansijer, dramaturg i scenarista Dragoslav Mihailović preminuo je danas u 93. godini života, preneli su beogradski mediji.

Mihailović jke bio je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

Nјegov književni opus obuhvata pripovetke, romane i drame. Dela su mu prevođena na više evropskih jezika.

Objavio je brojne pripovetke, drame i romane, među kojima su najpoznatiji "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac" "Čizmaši", "Frede, laku noć", "Petrijin venac", "Goli otok" "Crveno i plavo", "Vreme za povratak", "Gori Morava", "Lov na stenice", "Uvođenje u posa

Na Golom otoku je bio zatvoren 15 meseci.

Roman "Kad su cvetale tikve" prvi put je objavljen 1968. i odmah je izazvao burnureakciju socijalističke vlasti.

Predstava koja je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu trebalo da se igra po ovom romanu zabranjena je pre nego što je izvedena premijera. Mihailović smatra da ju je Tito lično zabranio na insistiranje Kardelja.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()