Preminuo vajar i akademik Svetomir Arsić Basara

U srpsku kuću nauke i znanja ušao je 1995. godine

10.05.2024. 21:52
  • Podeli:
svetomir arsić basara screnshot yt biblioteka vrnjačka banja-663e7ac966606.webp Foto: Screenshot YT Biblioteka Vrnjačka Banja

Vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara preminuo je u 96. godini u Beogradu.

Predavao je na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. 

Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Prvi rad "Glava devojčice" izvajao je 1950 godine. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke, a prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima, prenosi RTS.

U srpsku kuću nauke i znanja ušao je 1995. godine. U Akademiji nauka prošlog proleća predstavio je autobiografsku zbirku priča "Put za Dečane".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()