Sećanje na Roberta Nemečeka: Menjao je živote muzičara, ali i filmske publike

U uređivanju filmskog programa, Nemeček je imao instintktivni osećaj o tome šta bi publika volela da vidi.

Autor: Stefan Dević
10.01.2024. 22:37
  • Podeli:

Robert Nemeček, koji je juče umro u Beogradu, ostavio je veliki trag kao filmski urednik, ali i kao muzičar. Kao basista kultne grupe "Pop mašina", i urednik filmskog programa nekoliko domaćih televizija, ali i kao neko ko je standardizovao filmski program svetski popularnim filmovima i serijama. 

Ploča "Kiselina", Nemečekovog benda "Pop mašina" jedna je od ključnih za odrastanje i sazrevanje frontmena Električnog orgazma Srđana Gojkovića Gileta. Za Kapetana Esida, "Pop mašina" je bila možda i prvi andrgraund bend u bivšoj Jugoslaviji.

"To je u stvari bio live bend, koji je džemovao, koji je izašao iz te neke tradicije grupe Cream ili Jimi Hendrix Experience. To je bila neka muzika koju sam ja jako voleo, tako da mi je imponovalo da i kod nas postoji neki bend koji nije direktno usmeren na neku veliku popularnost preko nekakvih pop singlova", rekao nam je frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile i dodaje:

"Robi je bio pre svega zabavan i duhovit. Čovek koji je imao veliko znanje o umetnosti, možda najviše o rokenrolu i o filmu. On je bio čovek koji je meni otvorio vrata, pošto je bio veliki kolekcionar neobjavljenih muzičkih snimaka, što živih, takozvanih butlega, što studijskih, i on je na neki način mene zarazio sa tim. Najviše smo u stvari zadnjih godina razgovarali, na tu neku temu, ko je šta iskopao, koji se snimak pojavio. Najviše se vrtelo oko toga, tako da uvek ću se sa osmehom setiti Robija", rekao je Gile. 

Pola veka od objavljivanja prvog kutnog albuma “Kiselina” grupe “Pop mašina”, 2022. godine Jugoton je objavio njegovo vinilno reizdanje. 

Pop Mašina je osnovana sedamdesetih kada je počinjala i YU grupa. Njihovi muzički pravci bili su drugačiji i nisu bili konkurencija jedni drugima, međutim, Žika Jelić se kroz osmeh priseća kako mu Nemeček nikada nije zaboravio što je bubnjar Pop Mašine Raša Đelmaš kasnije postao bubnjar YU Grupe.

"Raša je prihvatio naš poziv, a Robert Nemeček kad smo se kasnije sreli nije baš bio dobro raspoložen, čak ni kasnije  kad smo se nekih osamdesetih godina videli u Londonu. Uvek mi je nekako bio blago nasmejan, dobronameran, pažljiv", ispričao nam je Živorad Žika Jelić.

U uređivanju filmskog programa, Nemeček je imao instintktivni osećaj o tome šta bi publika volela da vidi. Jedan od njegovih ozbiljnih uspeha je poverenje kod gledalaca, prepoznatljivost i urednički pečat koji je ostavljao u radu.

"Osim onoga što prikazuje, znači samog uredništva, izbora filmova koji idu na kanalu, mnogo je insistirao na kvalitetu slike, na tehnici - interesovao se za tehniku, bio je upućen u tehniku. Na kraju, on je titlovao filmove, on je prevodio filmove pre nego što se bavio uredništvom. I uvođenja standarda, nečega što bi se sada zvalo vizuelni identitet", objašnjava za UNU urednik filmskog programa RTS-a Nikola Popević. 

Nakon rasformiranja "Pop mašine", Nemeček je osnovao bend "Rok mašina". Radio je i u Dadovu kao urednik rok programa, mada je u javnosti ipak ostao najzapaženiji kao urednik filmskog programa na televiziji. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()