Sudbina 'Boška Buhe' i Nemačkog paviljona: Sačuvajmo ono što postoji decenijama

Gradska uprava je godinama lagala upravni odbor i kolektiv pozorišta 'Boško Buha' da će doći do rekonstrukcije prostora na Trgu republike, kaže predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada

Autor: Kristina Koturanović
22.03.2023. 19:44
  • Podeli:

Srbija nedovoljno novca izdvaja na kulturu, pa je svaki dinar koji može da se uštedi i izdvoji za tu namenu zlata vredan. A tome mnogo može da doprinese i ako sačuvamo ono što već postoji.

Poslednjih dana buru u kulturnoj zajednici izazvale su dve odluke – o izmeštanju pozorišta "Boško Buha" i rušenju Nemačkog paviljona na Starom sajmištu.

Glumci pozorišta "Boško Buha" ne žele da napuste zgradu na Trgu Republike i zahtevaju od nadležnih organa da otkolne, kako kažu, pravno-imovinske greške. Međutim Republički Geodetski zavod odgovara da greške u katastru nije ni bilo.

"U vezi sa pozorištem 'Boško Buha' se pojavilo baš dosta informacija. Za sada, od informacija sa kojima raspolažemo uglavnom iz medija, jeste da zabeležba u katastru nije greška. Da je do toga došlo na osnovu odluke suda, da je jedan deo te imovine koja pripadala Rubinu sada u privatnom vlasništvu", kaže predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Vladimir Pajić.

On smatra da je gradska uprava godinama lagala upravni odbor i kolektiv pozorišta "Boško Buha" da će doći do rekonstrukcije prostora na Trgu republike, iako su, kako kaže, gradske vlasti znale da je to nemoguće zbog imovinskih odnosa.

"Mislim da moraju svi napori da se ulože, kako iz privatnog sektora, tako iz gradskog sektora, da to pozorište ostane tu. A da nakon toga dobije i jedan deo prostora koji može da koristi u nekom drugom prostoru u gradu, ali da to bude tačka gde je to pozorište nastalo i gde je ono razvijalo svoju delatnost punih 70 godina", ističe Pajić.

Pored izmeštanja pozorišta "Boško Buha", odluka o rušenju Nemačkog paviljona podigla je ogromnu prašinu u javnosti.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kažu da "nije moguće zadržavanje Nemačkog paviljona, imajući u vidu značaj prostora kao i prvenstveno javni interes formiranja Memorijalnog centra "Staro sajmište" sa pristupnom saobraćajnicom, kao stečenom planskom obavezom".

"To prosto ne može tako! Mi moramo da odbranimo svaki pedalj tog mesta pamćenja i stradanja našeg naroda i sugrađana", ističe naš sagovronik.

Protivnici odluka vlasti o rušenju paviljona i izmeštanju pozorišta nadaju se da će, prema njihovim rečima, napravljene greške biti ispravljene i da će "Boško Buha" ostati na svom mestu, kao i proteklih 70 godina, a da će Nemački paviljon biti rekonstruisan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()