Kupio iPhone, stigle mu dve jabuke: UNA pita - kako da ne postanemo još jedna žrtva prevare?

Vodite računa, dok ne bude kasno.

Autor: Una Đuričić
14.09.2024. 18:30
  • Podeli:

Kupio telefon marke "Apple", a stigle su mu dve jabuke. Iako je mnoge nasmejalo, to nije vic već realnost jednog našeg sugrađanina koji je postao žrtva internet prevare. Takvih situacija je mnogo, a najčešće nisu svi voljni, zbog vremena i novca, da stvar isteraju do kraja na sudu. 

Pitali smo - kako da mi ne postanemo još jedna žrtva?

Nakon kupovine dve jabuke za 50.000 dinara i jasne prevare, oštećeni je više puta pokušao da stupi u kontakt sa prodavcem, ali mu se niko nije javljao, ni odgovarao na poruke. Ovo je epilog skoro svakog slučaja prevare, a upravo zbog čitanja ovakvih iskustava drugih, čini se da su građani postali bar malo oprezniji

Iako su neke prevare lako uočljive, jer je cena i suviše niska za traženi proizvod, pa čak i polovni, neke je ipak nemoguće predvitedi dok, naravno ne bude kasno

"Može i da se dogovore za lično preuzimanje, mogu da razmene i kontakt telefone, ali ono što je bitno, je da ako dođe do prevare, i ako je vrednost prevarene radnje iznad 5.000 dinara, onda se počinilac goni po službenoj dužnosti, odnosno potrebno je prijaviti nadležnoj policijskoj stanici i tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, i oni će po službenoj dužnosti da preduzimaju adekvatne mere. Dakle, oni će da traže podatke i od platforme", kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Platforma je dužna da dostavi podatke oglašivača i da sarađuje u otkrivanju počinioca,ali nije odgovorna kada se desi prevara.

"U slučaju da ima informaciju da je oglašivač zlonameran, platforma je u obavezi da skine sa registracije tog zlonamernog korisnika, da obavesti nadležne institucije i sarađuje sa njima. Isto tako je u obavezi da dostavi tražene podatke. Inače su propisane kazne zakonom o elektronskim komunikacijama, u rasponu od 100.000 do čak milion dinara", dodaje Perinčić.

Pitali smo X, Y, Z na koji način štite svoje korisnike, ali odgovor nismo dobili. Zato, savet za vas ne nasedajte na generičke slike, one koje ste često videli na internetu i sumnjive opise. Budite oprezni. A ukoliko ipak postanete žrtva prevaranata - prijavite ga platformi preko koje ste nešto kupili ili, ako je roba bila vrednija od 5.000 dinara, policiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()