Laureatima uručena "Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević" za 2022. godinu

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio prof. dr Dragan Simeunović

19.04.2023. 16:39
  • Podeli:
Nagrada grada Beograda Beoinfo-643fe43f066ca.webp Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručili su danas laureatima na svečanosti u Starom dvoru "Nagradu grada Beograda – Despot Stefan Lazarević" za 2022. godinu. 

Nagrada grada Beograda dodeljuje se u okviru manifestacije "Dani Beograda" zaslužnim pojedincima koji su svojim radom i delima u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u našem gradu.

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Šapić poželeo je laureatima puno sreće u radu i zahvalio im na svemu što su učinili za svoj grad.

"Kao prvi među jednakima, mogu da obećam da ćemo se zaista truditi da i ubuduće negujemo zdrave, normalne i ispravne vrednosti iako nas vreme u kome živimo stalno stavlja pred različite izazove, terajući nas da u tim naporima istrajemo. Nadam se da ćemo i sledeće godine moći ovde da se skupimo i zahvalimo onima koji su bili najbolji među najboljima", istakao je gradonačelnik Beograda.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio prof. dr Dragan Simeunović koji je naglasio da je velika čast dobiti najprestižniju nagradu koja nosi ime despota Stefana Lazarevića.

"Velika je čast govoriti u ime onih koji su se pokazali najboljim u protekloj godini, a još veća je čast vezati se za možda najuspešnijeg srpskog vladaoca, makar i putem nagrade "Despot Stefan Lazarević". On je ostavio tragove umeća koji mogu biti uputstvo današnjim i budućim političarima", rekao je profesor Simeunović.

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo za 2022. godinu dodeljena je Goranu Petroviću, za pozorišno stvaralaštvo Milanu Mariću, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Nenadu Pavloviću, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandru Deniću. Laureat u oblasti muzike i muzičko-scenskog stvaralaštva je Irena Dragović, u oblasti društvene i humanističke nauke akademik prof. dr Dragan Simeunović, a u oblasti prirodne i tehničke nauke laureati su dr Katarina Gašić, dr Nevena Zlatković i dr Nemanja Kuzmanović.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine u 2022. godini, nagrada je pripala prof. dr Radoju Čoloviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine prof. dr Lazaru Davidoviću. 

Nagrada grada Beograda za poljoprivredu dodeljena je porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Marka Nikolića iz Velike Ivanče, opština Mladenovac. Nagrada za novinarstvo za 2022. godinu pripala je Sanji Anđelković sa Studija B, a za obrazovanje akademiku, prof. dr Draganu Simeunoviću.

Nagrada za sport za 2022. godinu dodeljena je Damiru Mikecu, a za zaštitu životne sredine Živojinu Petroviću. "Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević" za herojsko delo za 2022. godinu pripala je Marku Dragićeviću, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda prof. dr Urošu Dojčinoviću. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd za 2022. godinu dodeljeno je kustoskom timu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu – Miroslavu Kariću, Aleksandri Mirčić i Žaklini Ratković.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2022. godinu dodeljena je Olgi Janković i Damjanu Jovičinu.

Nagrada grada Beograda "Svetislav Stojanović" za 2022. godinu dodeljena je Danilu Dakiću, kao pojedincu, i Vatrogasno-spasilačkom bataljonu "Voždovac" u kategoriji nagrade za vatrogasnu jedinicu.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Grada Beograda i istaknuti predstavnici javnog i kulturnog života Beograda i Srbije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()