Lice pravde: Ako želite da dobijete blizance oženite Bužimljanku

Priča o ovom fenomenu počinje još u vreme rata u Bosni i Hercegovini

12.04.2022. 12:28
  • Podeli:

Bužim je brdoviti grad na severu Bosne i Hercegovine. Osim starog grada, ponosa na ratne podvige, krije i jednu sasvim neobičnu zanimljivost. Samo u poslednjih 10 godina u Bužimu je rođeno više od dve stotine blizanaca, i po tom fenomenu prvi su u Evropi.

Kaže se da blizanci imaju različite statuse u različitim populacijama. Negde su božiji dar, a negde su prokletstvo. Mi smo postavljali jednostavna pitanja, kako i zašto. Neki veruju u vodu, neki u božije davanje, a pravog naučnog istraživanja još uvek nema.

Priča o ovom fenomenu počinje još u vreme rata u Bosni i Hercegovini, kada danas pokojni fotograf i novinar Nedžib Vučelj dobija blizance i kreće u potragu za kolicima. Njegovom inicijativom nastala je Fejsbuk stranica Bužim Grad Blizanaca.

"Kada je moj otac tražio da nam pribavi kolica za blizance, znao je da je jedan čovek posedovao, pitao ga je i on je rekao, da ih je prodao ili dao već nekom drugom. Kada je otišao do tog čoveka, ovaj je rekao da ih je već prosledio i to je njemu bilo zanimljivo i otišao je u matični ured i ustanovio da je samo u toku rata rođen 21 par blizanaca, tako je taj fenomen započeo", objašnjava Edin Vučelj.

Ono što se može uočiti na prvi pogled jeste to da je u Bužimu veći broj dvojajčanih blizanaca. Kao i to da ima više braće i sestara blizanaca. U većini slučajeva blizanci su češći ako su već bili deo porodičnog stabla.

"Ima dosta blizanaca oko nas. Ja sam povukla te gene s majčine strane, što su dajža i tetka blizanci, a evo i moja stričevka očekuje isto blizance koje je povukla s majčine strane", kaže Mediha Cinac, majka Davuda i Džana. 

Sve je podstaklo i lokalne vlasti na akciju, pa se u budućnosti planira manifestacija "Dan Blizanaca" u Bužimu.

Gledajte emisiju Lice pravde, svake srede u 21h na UNI.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()