Lice pravde: Da li iko želi da sazna istinu o smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića?

Slučajevi dva tragično nastradala mladića godinama unazad ne nalaze pravdu u pravosuđu kome nestaju dokazi, koje prikriva činjenice, kome svedoci menjaju iskaze, a osumnjičeni dobijaju pretnje

03.05.2022. 16:43
  • Podeli:

Za jedan od najkontroverznijih slučajeva u pravosuđu Bosne i Hercegovine, smrt Dženana Memića još nema naredbe o istrazi za ubistvo. Ako je bude, Tužilaštvo BiH će nas "blagovremeno obavestiti". A više od 6 godina je prošlo od smrti 21-godišnjeg mladića. Dženanov otac Muriz Memić, nije siguran koliko dugo će još imati strpljenja.

"Ili ću reć' ili ću ga ja dovesti u Tužilaštvo. Preuzeću pravdu u svoje ruke, meni je po božjem zakonu to dozvoljeno", kaže Memić.

Slučaj Memić jedan je od medijski najpraćenijih slučajeva, a pratilo ga više od 20 protesta građana, kao i brojne kontroverze. Od kvalifikacije samog krivičnog dela od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo: ubistvo, saobraćajna nesreća, pa ponovo ubistvo, pa ponovo saobraćajna nesreća.

Sve je na kraju dovelo do toga da je državno Tužilaštvo počelo da ispituje kako je radilo Sarajevsko Tužilaštvo. Takozvana istraga o istrazi u kojoj je optuženo 5 osoba, među kojima i Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Mutap Ramić. Alisa je Dženanova devojka koja je sporne noći šetala sa njim, ali je, prema njenim tvrdnjama, u jednom trenutku doživela povredu i dobila amneziju, zbog čega se ne seća detalja događaja.

Nema pravde za Davida

Istovremeno, ispred zgrade državnog Tužilaštva već mesec dana u šatoru spava Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića. Ni za njegovog sina nema pravde već 5 godina.

Nema zvanične istrage Državnog Tužilaštva, pa Davor kaže da ni on neće mnogo čekati.

"Do maja, protesti, i ja preuzimam pravdu u svoje ruke. Obećao sam to na grobu svog sina", ističe Dragičević.

U pravosuđu u kojem poslednja četiri glavna državna tužioca zbog afera nisu doživela kraj mandata. U pravosuđu gde se tužioci nalaze na crnim listama i pod američkim sankcijama zbog korupcije. U pravosuđu gde se loš rad nagrađuje.

U pravosuđu u koje više od 70 odsto građana ne veruje. Kojem nestaju dokazi, prikrivaju se činjenice, svedoci menjaju iskaze, a osumnjičeni dobijaju pretnje...

U pravosuđu koje je u rukama političara! U takvom pravosuđu istinu je teže razaznati i dostići. Glavno pitanje je želi li zaista neko i da pokuša?

Istraživačko-dokumentrna emisija Ivane Paradžiković Lice pravde sredom u 21 čas na Una TV.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()