Lice pravde: Maloletnička prostitucija u Osijeku

Priča o lancu maloletničke prostitucije u Osijeku koju su pre 12 godina otkrili novinari potresla je celu zemlju. Ta priča je danas jednako aktuelna, a njeni odeci jednako bolni

22.03.2022. 12:10
  • Podeli:

Žrtve su bile maloletnice iz Doma za odgoj dece i mladeži, bez roditeljske ljubavi, posebno osetljiva grupa, a među korisnicima i vrlo poznate osobe iz visokih društvenih i političkih krugova.

"Jedna mučna priča je u pitanju. Mučna priča zbog toga što su u nju bile uključene, rekao bih, najnezaštićenije osobe, najranjivija grupa, devojčice starosti od 13, 14, 15 godina koje su bile štićenice Doma za odgoj dece i maloletnika. Bile su podvođene, bile su kupovane za kutiju Marlbora, za 50 kuna, za bon za mobilni telefon", kaže Drago Held, istraživački novinar koji je otkrio priču.

Ipak, tada je ta priča ostala bez epiloga, jer nakon duže istrage i suđenja, rezultati su za Draga bili poražavajući.

Procesuirano je i minimalno kažnjeno nekoliko osoba zbog različitih kaznenih dela i podvođenja maloletnica, ali ni jedan korisnik. Osobe iz visokih političkih krugova i dalje su na visokim pozicijama.

Čovek koji je priču otkrio novinaru, koji je prvi shvatio da se u Domu događaju stravične stvari, proglašen je neuračunjivim i poslat na psihijatrijsko lečenje.

"Bio sam 6 meseci u ludnici. To je kao zatvorska bolnica gde postoji odeljenje psihijatrije i ti si tamo broj. Ja sam tamo bio sa ljudima, onaj što je ubio njih četvoro u Križevcima. Onaj što je zaklao ženu. Ja sam sve sa ubicama bio. Sa ljudima koji su po tom kaznenom zakonu o neuračunljivosti suđeni", ispričao je Dragutin Pocrnić koji je nakon drugog veštačenja ipak proglašen potpuno zdravim, zbog čega je tužio državu i dobio spor.

Tada im postaje jasno, govore nam, da je sa samog vrha pokušano da se cela priča zataška.

"Policija je naravno jako dobro znala šta se događa. Jedan osječki policajac koji je istraživao taj slučaj, sa kojim sam bio u kontaktu, istoga časa je sklonjen sa slučaja. Policija ga je maknula mada je imao jako puno informacija, jer mu je bilo u interesu da se ta priča do kraja istera. I tada se dogodila jedna vrlo neobična stvar. Kad smo tu priču otkrili i kada je postala nacionalna tema, iz Zagreba je došao tadašnji  portparol policije u Osijek, opovrgnuo sa zvaničnog mesta da priča nema tu dimenziju, da  ima nekakvih slučajeva u domu, ali da to nije nikakva organizovana maloletnička prostitucija, nego možda neki sporadični pojedinačni slučaj", priča Drago Hedl.

Ipak, priča ima svoj nastavak 12 godina kasnije.

Nakon pritiska javnosti, zakonodavac menja zakonske odredbe o polnom odnosu sa maloletnom osobom. Zasnovana baš na ovoj priči, snimljena je i igrana serija Šutnja koju će gledati ceo svet.

Jezive odjeke prošlosti i koliko je ta tema i danas važna u jednu celinu, za Lice pravde, uvezao je Tin Kovačić.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()