"Lice pravde" na UNI: Ne propustite istraživačko-dokumentarnu emisiju Ivane Paradžiković

Pozadina slučaja splitske Lore, priča o radniku teško stradalom u Zrenjaninu, gradu s otrovnom vodom i reportaža o mladim ljudima sa Banije

19.04.2022. 13:53
  • Podeli:
lice-pravde-ep-12-zrenjanin-4.jpg

Trideset godina nakon ratnog zločina nad civilima u Lori konačno su početkom aprila donesene presude. Zapovedniku splitskog vojnog zatvora Tomislavu Duiću Županijski sud izrekao je nepravosnažnu kaznu od 8,6 godina za ratni zločin zlostavljanja srpskih vojnika, dok je čuvar Emilio Bunguru dobio četiri godine i 10 meseci zatvora.

Javnost je i dalje podeljena, deo smatra kako žrtve zaslužuju pravdu, ali neki i dalje veličaju 72. bataljona vojne policije, odgovornog za zločin. Ali po zapovednoj ili političkoj odgovornosti, za Loru niko nije odgovarao. Odgovore traži reporter Saša Kosanović i donosi potresne priče zatvorenika zloglasnog bloka C.

Vodu u Zrenjaninu, gradu od 100.000 stanovnika u Banatu, na severozapadu Srbije, zovu arsenuša ili metaluša. Voda iz vodovoda u Zrenjaninu je otrovna. Službena zabrana upotrebe vode za piće na snazi je od 2004. godine, a Zrenjanin je najveći potrošač flaširane vode u jugoistočnoj Evropi.

Firma koja je trebalo da se bavi pročišćavanjem vode stala je sa radom zbog eksplozije metana koji se nalazi u sirovoj vodi. "Lice pravde" donosi priču o Jovanu Milekiću, jednom od dvojice radnika teško stradalih u nesreći.

Kompanija je nakon nesreće zatvorena, a on je ostao bez zdravstvenog osiguranja i za nekoliko meseci neće dobiti preko potrebno lečenje. Gradske vlasti, koje su i osnovale kompaniju, peru ruke.

Petrinjski potres je u nekoliko minuta preokrenuo živote stanovnika Banije. Stravična katastrofa, nemerljiva materijalna šteta i ogroman strah. Gotovo godinu i po od potresa, obnova nije ni počela.

Mladi su u ovim vremenima više nego ikada pre izloženi stresu i teskobi. Kako danas žive mladi na Baniji? Koliko su duboke njihove traume? Kakva ih budućnost čeka? 

Ne propustite novu emisiju "Lica pravde" Ivane Paradžiković u sredu u 21 sat na UNI.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()