Lice pravde: Zašto države u regionu ne žele da spreče ubistva žena?

Usred Bihaća, tridesetdvogodišnju Edinu ubio je suprug. Pred njenom decom, tridesetosmogodišnju Vukovarku bivši partner...

Autor: Saša Kosanović
23.11.2022. 09:55
  • Podeli:

Zločini nad ženama postaju sve brutalniji i sve učestaliji.

U Hrvatskoj ih je ubijeno 14, u Srbiji 23, dok u Bosni i Hercegovini uopšte nema statistike, ali sudeći po rubrikama crne hronike daleko od tih brojeva, prema tvrdnjama nevladinih organizacija čak oko 60. 

I dok žene izlaze na ulice i protestuju tražeći da se femicid označi kao posebna pravna kategorija, a ne da se kao i do sada namerna ubistva žena tretiraju kao zločini iz strasti… političke volje nema.

Žene na Balkanu ne ubijaju samo bivši ili sadašnji partneri, nego i sinovi i drugi članovi porodice. 

Zašto se to ne označi kao femicid, rodno uslovljeno nasilje, znaju samo zakonodavci, koji, dok se mrtve žene broje iz meseca u mesec, kasne za vremenom u kom živimo.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()