Lice pravde: Zašto je BiH duboko korumpirana zemlja?

U zemlji sa puno prava, ali malo pravde, u kojoj o subini onih koji prijave korupciju odlučuju politički postavljeni direktori agencija, poruka je više nego jasna...

08.03.2022. 12:07
  • Podeli:

Uzbunjivači ili insajderi su najefikasniji izvor u otkrivanja korupcije. Ukoliko u nekoj kompaniji, ili instituciji postoji samo jedna odgovorna osoba koja je spremna da ukaže na korupciju, to je značajnije od istrage stotine istražitelja, a informacije do kojih takva osoba može doći, ne može niti jedna agencija.

Dok su u svetu ovi ljudi heroji, jer su se usudili da govore o kriminalu svojih nadređenih, u Bosni i Hercegovini, prijava korupcije znači da ćete te biti suspendovani, disciplinski gonjeni, kompromitovani u medijima, dobiti stigmu kriminalca, ostati bez posla i primanja i niko vas neće zaštititi.

"Sve sam podredio borbi, posljednjih nekoliko godina nisam sebi mogao mnogo toga priuštiti", za magazin Lice pravde kaže uzbunjivač Sanjin Sinanović.

Iako Zakon o zaštiti uzbunjivača postoji nije se pokazao kao efikasan. U osam godina postojanja Agencije za prevenciju korupcije BiH od stotina slučajeva izdato je tek devet zaštita za uzbunjivače.

Prijava korupcije znači da ćete te biti suspendovani, disciplinski gonjeni (Foto: UNA)

"Ja sam dobio zaštitu agencije, ali ona je bila samo formalna. Suštinski niko me nije zaštitio od disciplinskih postupaka, degradacije, suspenzije. Agencija ne ispunjava svoju svrhu", kaže uzbunjivač Emir Mešić.

U odlučivanju o dodeli zaštite onima koji se usude prijaviti korupciju Agencija godinama ispituje takozvanu zakonsku "dobru veru". Pojednostavljeno, kada dođete u Agenciju da prijavite korupciju, agencija će uraditi genezu da li imate dobre namere, ili se želite zaštiti od svojih propusta u radu.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije BiH Hasim Šabotić za naš magazin kaže da zakonski mogu reagovati samo kada su sankcije protiv prijavitelja od strane njegovih nadređenih vezane za korupciju koju prijavljuje. S druge strane njegov donedavni zamenik Dragan Slipac tvrdi da je dovoljno upozorenje da prijava korupcije sa sobom nosi rizik krivičnog gonjenja.

Dakle, u praksi to može izgledati ovako. Uzbunjivač prijavi korupciju u instituciji u kojoj radi godinama. Nakon te prijave, od strane onih koje je prijavio doživi niz disciplinskih ili drugih postupaka, među kojima i otkaz, zaštitu države ne može očekivati, jer sve mora biti vezano za ono što je prijavio.

Uzbunjivač prijavljuje korupciju u instituciji u kojoj radi godinama (Foto: UNA)

A u međuvremenu, onu korupciju koju su uzbunjivači prvobitno prijavili niko ni ne istražuje.

U zemlji sa puno prava, ali malo pravde, u kojoj o sudbini prijavitelja korupcije odlučuju politički postavljeni direktori agencija, poruka je više nego jasna. Nemojte prijavljivati korupciju, jer cena je previsoka!

Svake srede u 21.15 emisija "Lice pravde" na televiziji UNA.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()