Lice Pravde: Zašto je smrtnost na respiratorima ovde dva puta manja?

U doba koronakrize, razliku između života i smrti u Hrvatskoj ne čini samo vakcinisanje već i struka, znanje, iskustvo.

14.02.2022. 19:17
  • Podeli:

Na kovid odeljenju bolnice u Slavonskom brodu, sa samim početkom pandemije, oformljen je tim lekara, tehničara i sestara koji su se posvetili isključivo lečenju najteže obolelih pacijenata.

Njihovi rezultati su najbolji u Hrvatskoj. Oni spašavaju najviše života. Tajna njihovog uspeha je organizacija, raspodela zadataka, znanje i timski rad.

"Mislim da je tu dosta bitno da tu postoji nekakav tim koji je već naučio funkcionisati na taj način koji je operativan. Ajmo se dogovoriti i idemo menjati stvari. Dakle mi smo se tako nekako od početka postavili proaktivno i unutar našeg dela posla, ali i u odnosu na druge struke", kaže doktorka Jasminka Kopić, koja rukovodi Odeljenjem za anesteziju.

Ono što njih razlikuje od ostalih bolnica je način rada sa zadnjom linijom obrane protiv korone – respiratorima.

Dok u ostalm bolnicama smrtnost na respiratoru neretko bude i do 70 odsto oni, upravo suprotno, toliko ljudi spašavaju.

Rad na respiratoru su usavršili na najjačim svetskim klinikama. Danas oni vode kurseve mehaničke ventilacije.

Veliki rizik su preuzeli na svoja leđa kada su odlučili da smanjuju količinu kiseonika na respiratoru, ali se taj rizik pokazao kao opravdan.

"Bolesnik sigurno umire bez respiratora, određene težine bolesti, a respirator je tu da mu da šansu da eventualno preživi. Morate imati viziju šta se tu patofiziološki događa i morate znati kako ćete tome kontrirati", kaže anesteziolog doktor Matija Jurjević.

"Tu je nažalost često puta i zbrka jer su se na početku pojavile smernice, ne samo kod nas nego i u Evropi koje su se prepisivale iz, da tako kažemo, nekakvih ranijih situacija, što se pokazalo da ipak nije u koroni apsolutno primenjivo i nije za prepisivanje", kaže dr. Jurjević.

"Kada bi bolesnici mogli biti lečeni samo kiseonikom onda nam ne bi ni trebao respirator. Jer bismo nekome mogli dati 100 odsto kiseonika i to bi rešilo problem. Prema tome, vi na respiratoru principijelo dajete podršku disanju", zaključio je on.

Dve godine od početka pandemije, postavlja se pitanje da li je način rada ovog tima dovoljno prepoznat od strane odgovornih u zdravstvenom sistemu?

Zašto se taktika brodske bolnice ne primenjuje na druge?

Tin Kovačić proveo je radne dane na tom, kako ga pacijenti zovu, malom odeljenju – velikog srca.

Kako dišu pluća zahvaćena najtežim oblikom korone pokazaće vam Lice pravde, u sredu 16. februara u 21.15h, na UNA TV.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()